понеділок, 2 квітня 2018 р.

Вітаємо з Міжнародним днем дитячої книги!



Любов до читання починається  
 з маленької яскравої дитячої книжечки.

В далекому 1953 році в швейцарському місті Цюріху з ініціативи німецької письменниці Елли Лепман була створена Міжнародна Рада з дитячої книги (IBBY). До неї увійшли дитячі письменники і художники-ілюстратори, педагоги, бібліотекарі. Вони дуже хотіли, щоб діти всього світу мали можливість познайомитися з кращими дитячими книгами, дізнатися про найцікавіших письменників. В даний час до цієї ради входять представники 73 країн світу.

У 1967 році Рада прийняла рішення оголосити 
2 квітня Міжнародним днем ​​дитячої книги.

Ця дата була обрана не випадково - адже в цей день народився найвідоміший казкар світу - датський письменник Ганс Хрістіан Андерсен. Його чудові історії  виховали не одне покоління дітей та подарували стільки радості малечі всього світу, що стали невід'ємним атрибутом щасливого дитинства.


З 1969 року одна з країн - учасниць (IBBY) виступає спонсором цього свята. Кращий художник - ілюстратор створює Плакат, присвячений дитячій книзі і читанню, а найкращий письменник вітає читайликів своїм Посланням. Це почесна і важлива традиція. Право виступити спонсором Міжнародного дня дитячої книги надається на конкурсній основі рішенням Правління IBBY.

Плакат – 2018 створив відомий латиський художник 
Рейніс Петерсонc.

 Послання до дітей світу написала латиська письменниця Інесе Зандер.

Елла Лепман заснувала й  «маленьку нобелівську премію» з дитячої літератури – Міжнародну премію імені Ганса Крістіана Андерсена. Починаючи з 1956 року, премія присуджується найкращому авторові дитячої книги, а з 1966 року її почали вручати і кращому ілюстраторові.

Найвищою і найпочеснішою з трьох премій-нагород вважається Золота медаль з профілем казкаря. Її присуджують найвизначнішим майстрам у галузі дитячої книги і вручають на конгресі Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY).


У 2018 році міжнародну премію
 "Золота медаль Х.К.Андерсена" 
отримала письменниця з Японії Ейко Кадоно (Kadono Eiko).


Ейко Кадоно - авторка понад 200 книг різних за жанрами: документальна проза, есе, книжки-картинки, повісті, романи. Її філософський світогляд, її літературні твори характеризуються вірою у незвичайне, в чудесне, у неймовірний світ фантазії, який є неодмінною складовою частиною матеріального світу людей.

Одним із найголовніших письменницьких проектів Ейко Кадоно є цикл із шести книг про 13-річну відьму Кікі, над яким вона працювала протягом двадцяти років. Роман, «Служба доставки Кікі», опублікований у 1985 році,  покладено в основу однойменного анімаційного фільму Хаяо Міядзакі  у 1989 році. За цю ж книгу Ейко Кадоно була присуджена Літературна премія імені Номи.
Кадр з фільму Хаяо Міядзакі «Відьмина служба доставки», 1989
Вітаємо юних книголюбів зі святом! 
Завітайте до бібліотеки – книги чекають на вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар