понеділок, 30 квітня 2018 р.

Ювіляр квітня


 30 квітня - 135 років від дня народження  
Ярослава Гашека (1883—1923), 
чеського письменника-сатирика


Ярослав Гашек насамперед відомий в Україні як літературний батько бравого солдата Швейка.

       Два з половиною роки перебував чеський письменник  на українській землі. Воював зі зброєю в руках у російській армії, активно співпрацював у Києві в часопису «Чехослован», писав бестселер про бравого солдата Швейка. Передували написанню книги пригоди самого Гашека, які й лягли в основу роману. І велика частина цих пригод відбувалася в нашій країні. Про це сьогодні нагадує пам’ятна дошка на Володимирській вулиці Києва: «У цьому будинку в 1916—1918 роках жив і працював видатний чеський письменник-гуморист Ярослав Гашек».

Восени 1917 року в Києві вийшла повість Гашека «Бравий вояка Швейк у полоні». У ній цей «дурень у компанії» вперше отримує ім’я. Але в тому вигляді, у якому знає роман сучасний читач, Гашек почав писати книгу тільки в 1921 році. Персонажі роману показані на тлі суспільних процесів, викликаних Першою світовою війною (1914-1918). Кмітливий, дотепний та винахідливий солдат Швейк щасливо виплутується з усіх пригод, які випадають на його долю, з честю виходить навіть зі, здавалося б, безвихідних ситуацій. «Я дуже люблю цього бравого вояка Швейка і, змальовуючи його пригоди під час світової війни, переконаний, що всі ви сповнитесь симпатією до мого скромного, невідомого героя» (Ярослав Гашек).

       Ярослав Гашек є одним із небагатьох знаменитих сатириків свого часу.

       Літературна спадщина письменника представлена величезною кількістю сатиричних та гумористичних оповідань, конкретна цифра яких досі невідома. Публікувалися вони в основному в журналах, окремими збірками вийшло небагато:  «Клопоти пана Тенкрата» (1912), «Супутник іноземців» (1913), «Моя торгівля собаками та інші гуморески» (1915). З-поміж них — «Бравий вояк Швейк та інші дивовижні історії».

        Він вважається автором всього приблизно півтори тисячі творів. Частину з них він видавав особисто, але вельми великий обсяг робіт був виданий вже після його смерті. До сих пір невідомі всі псевдоніми, під якими він друкувався в чеських газетах та журналах. Та й сама біографія письменника – служба в трьох арміях, життя у двох імперіях і двох республіках, - не дуже сприяє пошукам його творів. Тому не дивно, що нові книги під авторством Гашека виходять на світ до сих пір.

Ярослав ГАШЕК «Пригоди бравого вояка Швейка»
 http://litopys.org.ua/hasek/has.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар