середу, 4 квітня 2018 р.

Ювіляр квітня


 4 квітня - 200 років від дня народження Томаса Майна Ріда (1818-1883), англійського письменника


Автор пригодницьких романів для дітей та молоді Майн Рід народився в селі Балліроні графства Ден Північної Ірландії в небагатій родині проповідника англіканської церкви, шотландця за походженням. 

Хлопчик ріс непосидючим, його витівки дуже турбували батьків, і вони приставили до нього тесляра і конюха Х'ю Маллоя, який в молодості багато мандрував та багато знав. Саме вплив цієї людини сприяв тому, що Рід дуже багато чому навчився. І згодом ці навички не раз рятували йому життя під час подорожей.

До 12 років Рід не навчався у звичайній школі, початкову освіту йому дала мати. В 16 років вступив до Королівського академічного закладу Белфаста, навчання йому давалося легко.

У листопаді 1839 року,  відмовившись від кар'єри священика, відплив на вітрильнику в Новий Орлеан. Знайомство з цим містом і його корінними мешканцями - креолами справило незабутні враження на молоду людину. Майн Рід неодноразово  повертався до них у своїх творах. В Америці він пробував різні заняття та професії.

Загроза жовтої лихоманки змусила Майн Ріда перебратися до Філадельфії. У 1843 році брав участь у торговельній експедиції на захід Америки, де познайомився з життям індіанців.

З 1846 року він професійний журналіст. Як кореспондент брав участь у війні з Мексикою, отримав серйозне поранення ноги.

У 1849 році повернувся до Лондона. Саме у цей період він написав свої найвідоміші романи: "Білий вождь" (1855), "Квартеронка" (1856), "Оцеола", "Вершник без голови"( 1865). Письменник  синтезував у своїх творах розважальні та повчальні елементи.

Життя самого Ріда — невтомного мандрівника — стало цінним матеріалом для його творчості. Особисті спостереження письменник доповнював відомостями, запозиченими з документальних джерел. Бездоганність його описів флори та фауни екзотичних країн визнавали навіть географи.

Рід М. Вершник без голови : роман  /  Майн Рід. – Х. : Фоліо, 2007. – 510 с.
Дія роману відбувається у Техасі, після закінчення війни США з Мексикою. Письменник відтворює тривожну атмосферу повоєнного Техасу (території, через яку вибухнула війна), недовірливе ставлення людей одне до одного. Конфлікт ґрунтується на суперництві двох героїв — Моріса-мустангера і капітана Кассія Колхауна, закоханих у доньку плантатора, красуню Луїзу Пойндекстер. Це конфлікт шляхетності і підлості, добра і зла. Кассій — ниций і підступний, натомість Моріс — щирий, безкорисливий і хоробрий. Зав'язкою карколомного сюжету стає криваве вбивство Генрі Пойндекстера, брата Луїзи. У скоєнні цього злочину підозрюють Моріса, але його відданий друг — старий мисливець Зебулон Стамп — ретельно розслідує цю справу і, врешті, викриває справжнього вбивцю — Кассія Колхауна. Автор постійно тримає читача у напруженні. Поступово з'являються нові докази  до розкриття таємниці загадкового вершника без голови. Створюючи гостросюжетну розповідь, Рід, проте, не забував і про свої освітні завдання. Перед читачами постає широка панорама прерії, автор розповідає про норови її мешканців: диких мустангів, койотів, грифів…
Рід М. Морське вовченя : повість /  Майн Рід. – К. : Знання, 2015. – 182 с. – (Класна серія).
«Морське вовченя»— гостросюжетна пригодницька повість про відважного дванадцятирічного хлопчика Філіппа Форстера, що понад усе любив море, мріяв стати моряком і подорожувати. З цією метою він таємно від усіх заховався у трюмі корабля, який став для нього пасткою. Тільки неймовірна сила волі та жага до життя, мужність і винахідливість головного героя дали йому можливість вийти переможцем у боротьбі зі смертю, а в подальшому здійснити свою мрію. Гуманізм і співчуття силам справедливості, майстерність побудови сюжету і сьогодні викликають інтерес до повісті.
Рід М. Оцеола, вождь семінолів : роман /  Майн Рід. – К. : Глобус, 1993. – 349 с.
Події відбуваються у Флориді на початку 1830 під час другої семінольской війни, війни між індіанцями й американцями. Американці вимагають, щоб індіанці покинули споконвіку обжиті землі і переселилися в іншу місцевість. Боротьбу індіанців очолив мужній та справедливий вождь Оцеола, який починає мстити своїм кривдникам, здобуваючи перемогу за перемогою. Конфлікт з семінолами був найжорстокішим і кровопролитним для американської армії. Ніколи ще солдати США не несли настільки великих втрат, семінолам вдалося вбити навіть одного з чотирьох генералів армії США.
А ще це яскрава романтична історія про кохання, дружбу, зраду і жорстокість, від якої неможливо відірватися.

Немає коментарів:

Дописати коментар