середу, 21 листопада 2018 р.

21 листопада в календарі





День Гідності та Свободи в Україні - свято в пам'ять про події 2004 та 2013 років на Майдані, яке  відзначають уже 5-й рік поспіль.

21-го листопада 2013-го на Майдані розпочався масовий протест українців. Їхнє обурення викликало те, що тодішній президент Віктор Янукович не підписав угоду про асоціацію України з ЄС.

З «парасольками та чаєм» 21 листопада на майдані Незалежності зібралися перші учасники мітингу, а вже 24 листопада їх стало понад 100 тисяч осіб. Протести пройшли в багатьох містах України. Люди були категорично незадоволені таким рішенням президента.

Ніч на 30 листопада стала поворотною і для українського народу, і для тодішнього керівництва країни, яке для розгону Майдану вирішило застосувати силу. Тієї ночі протести з проєвропейських перетворилися на антиурядові та переросли у криваві події…

Події розгорталися стрімко і драматично – від мирних зібрань студентства до масових мітингів, палаючих шин, «коктейлів Молотова» і бруківки, що стала зброєю в руках протестувальників. Але найтрагічнішим було те, що цього разу, на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи вартувало українцям 106 убитих і понад 2 тис. поранених. І це була лише ціна 3-х місяців Євромайдану.

Я пишаюсь тобою, мій рідний народе,
Бо заради Вкраїни, за гідність й свободу,
Прості люди безстрашно опліч устали,
Проти звірства і хамства влади повстали .
Вони кулі ловили палкими серцями,
І посмертно для інших стали взірцями,
Зупиняли автівки та потяги тілом,
Вголос думку народу сказати посміли!...
Українці, прошу вас, не дайте зламати
Свою гідність і честь, не дайте топтати
Своє прагнення жити достойно в державі,
В пам’ять тих, хто загинув. Вічна їм слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар