понеділок, 19 листопада 2018 р.

Ювіляр листопада




20 листопада - 160 років від дня народження 
Сельми Лаґерлеф (1858—1940), 
шведській письменниці, автору художніх, історичних і краєзнавчих книг.


Перша жінка-письменниця, відзначена у 1909 році Нобелівською премією з літератури «…на знак визнання піднесеного ідеалізму, яскравої уяви й духовного сприйняття, що характеризують її праці…».

Маленькою дівчинкою Сельма уявляла себе в оточенні казкових героїв: маленьких гномів, смішних домовиків, птахів, що вміють говорити. Тільки-но вона навчилася читати і писати (у силу обставин Сельма отримала гарну домашню освіту), дівчинка почала записувати всі чарівні оповідання.

Сельма Лагерлеф стверджувала, що усе життя справді бачила чудесних істот і створінь. Вона так зжилася з казкою, яка пронизала всю її творчість, що й автобіографію назвала «Казка про казку».

Прізвище казкарки носить астероїд головного поясу 11061 Лагерлеф (11061 Lagerlof), відкритий 10 вересня 1991 року.

Письменниця здобула найбільшу популярність серед читачів завдяки своєму дитячому роману "Чудесна мандрівка Нільса Гольгерсона з дикими гусьми". Книга (1906-1907) спочатку замислювалася як навчальна. Написана в дусі демократичної педагогіки, вона повинна була в захоплюючій формі розповісти дітям про Швецію, її географію та історію, познайомити з легендами та культурними традиціями країни.

Разом зі зграєю гусей на спині гусака Мартіна Нільс подорожує Швецією. Але це не просто подорож, це і виховання особистості. Завдяки зустрічам і подіям під час подорожі у хлопчика прокидається доброта, він починає радіти успіхам інших, переживати чужу долю, як свою. У Нільса з'являється здатність співпереживати, без якої людина - не людина. Захищаючи і рятуючи своїх казкових попутників, він полюбив і людей, зрозумів горе своїх батьків, важке життя бідняків. З подорожі Нільс повертається справжньою людиною.

Книга отримала визнання не тільки в Швеції, але і у всьому світі. У 1907 Лагерлеф було обрано почесним доктором Уппсальского університету, в 1914 році стала членом Шведської академії.


Немає коментарів:

Дописати коментар