пʼятницю, 16 листопада 2018 р.


З вересня 2018 року в Україні почався рік французької мови.

За офіційною інформацією в Україні діє 49 шкіл з поглиблений вивченням французької мови і 1220 навчальних заклада, де є такий предмет. Французька мова є третьою за популярністю для вивчення в українських школах.

Сьогодні французька - основна мова освіти в 35 країнах світу і, послуговуючись нею, знаходять спільну мову між собою 274 мільйони людей. Ця цифра постійно зростає. За останні 4 роки кількість франкофонів збільшилася на 7%.

Любі читайлики!

В пропонуємо вашій увазі новинки книгозбірні -
французькі народні казки.

Герої французьких казок часто богатирі-велетні, а   ще   частіше — звичайні,   прості    люди:    землероби, пастухи, дроворуби, теслі, ковалі, кравці, солдати. Вони розумні, хоробрі, наполегливі в досягненні мети. Вони захищають бідних і знедолених, борються зі злом і перемагають його.

Принци й принцеси, королі й королеви в цих казках бувають добрими й злими, розумними й дурними, щедрими й скупими — такими, якими француз бачив людей довкола себе. 

Фантастичні створіння — чудовиська, добрі й злі духи, чародії — теж змальовані як живі люди, з усіма їхніми чеснотами й вадами.

Разом з тим сюжети та образи французьких казок позначені національним колоритом, обумовлені місцевим побутом, підказані реальною дійсністю.

Награда за лучшие яблоки: французские народные сказки. – К. : Грани-Т, 2007. - 80 с. : іл.
Де можна зустріти вії, що розмовляють, побачити воду, яка танцює, почути птаха, котрий говорить лише правду, та ще й зуміти отримати пів-королівства в нагороду за найкращі яблука? Усі ці чудеса вигадали у Франції, для того, щоб покарати зло і допомогти правді перемогти – хоча б у казці. Це ще більш цікаво тим, що переклав для нас французькі народні казки чудовий дитячий письменник Михайло Яснов – а він вміє дивувати.
Карнавал животных: французские народные сказки. – К. : Грани-Т, 2007. - 80 с. : іл.
Ці казки записані зі слів старих оповідачів, які пам'ятали давні-давні часи, коли ще тварини уміли говорити, а з людьми траплялися різні незвичайні історії. У цій книжці зібрані французькі народні казки. У них, як правило, не так вже й багато усілякого чаклунства –  герої справляються з труднощами, що випали на їх долю, завдяки власній кмітливості та наполегливості.
Жан Медведь: французские народные сказки. – К. : Грани-Т, 2007. - 74 с. : іл.
Ця збірка казок про справжніх французьких королів і красунь-принцес, про самотнього дракона-романтика, який розмовляє французькою мовою, про шалене кохання і вірну дружбу. Одним словом, казки не для найменших, а для тих, хто вже немало побачив казок на світі.

Поспішайте прочитати їх першими та потрапити до нових казок.

Немає коментарів:

Дописати коментар