понеділок, 14 січня 2019 р.

Народна художниця, яка вразила Пікассо


12 січня – 110 років від дня народження 
Марії Примаченко (1909 - 1997) — 
української народної художниці, представниці «наївного мистецтва», лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.


Марія Примаченко народилася у 1909 році в селі Болотня на Київщині. За своє 89-річне життя створила понад 650 робіт.

Вважається неперевершеним митцем наївного народного стилю (примітивізму). У своїх роботах зображувала чарівних тварин, квіти та сюжети з селянського побуту.


У семирічному віці маленька Маруся тяжко захворіла. Діагноз невтішний – поліомієліт. В подальшому усе життя мисткиня переживатиме страшні болі, не одну операцію і практично на всіх фото буде з милицями. За спогадами сучасників, саме неможливість сповна працювати в полі з родиною дала дівчинці вдосталь вільного часу, і вона почала малювати.

Серйозно малювати Марія почала у 17-річному віці. Вона знайшла синюватий глей, яким розмалювала власну хату. Вчинок дівчини припав до душі усій околиці – незабаром її чекало перше замовлення. За розмальовку хати сусідів Марія отримала винагороду – порося. Згодом, саме це порося допомогло усій її сім’ї вижити в голодні часи.

Вона продовжувала малювати, але навіть не сподівалася, що зможе вчитися на художника, адже сильний біль заважав їй жити. Допоміг щасливий випадок - її малюнки побачив директор київського художнього технікуму.

Навчання було справжнім щастям для Марії. Саме у студентські роки вона створює найвідомішу свою серію картин – із фантасмагоричними тваринами. На них жаби грають на золотих трубах, в одуда - чотири лапи, а слони носять капелюхи.



Приймаченко все життя малювала звірів, але ніколи не була у зоопарку. Їй порадили цього не робити під час її навчання у експериментальних майстернях при Київському музеї українського мистецтва, щоб не зруйнувати її буйну уяву. Справжніх екзотичних тварин Марія вперше побачила лише у дуже дорослому віці - в цирку, куди її привіз видатний режисер Сергій Параджанов.


Марія Приймаченко також творила ілюстрації до книг. Зокрема, саме її малюнками прикрашені дитячі книги "Ой коники-сиваші" (1968), "Товче баба мак" (1970), "Журавель" (1970), "Чорногуз приймає душ" (1971).



Перше справжнє серйозне міжнародне визнання отримали роботи 28-річної Марії на Всесвітній виставці в Парижі 1937 року, тоді їх удостоїли Золотої медалі. 

Пабло Пікассо називав її твори «Прекрасними роботами геніальної жінки». А Марк Шагал почав малювати дивних істот, що схожі на звірів геніальної Марії з Полісся.

Протягом життя художниці її картини побували у Варшаві, Софії, Монреалі, Празі.

 Сьогодні картини Марії Приймаченко оцінюють в десятки тисяч доларів, проте все життя художниця прожила у скруті.

 Анімаційна стрічка «Літа мої», за мотивами живопису  Марії Примаченко
 https://www.youtube.com/watch?v=uIysNPGH1mA

Немає коментарів:

Дописати коментар