вівторок, 23 квітня 2019 р.

23 квітня календарі: це цікаво знати



Найкраще диво свiту – це книга. 

Читаємо про країну, в якiй нiколи не були, i мовби опиняємося у цiй незнанiй країнi. Розгортаємо книжку про славних козакiв, якi жили кiлька столітть тому, – й ось вони вже перед нами: чується передзвiн шабель, iржання бойових коней. Ми наче стаємо незримими учасниками всiх подiй минулого або майбутнього, мандруючи сторiнками фантастичних творiв...

Книжка за роки свого існування відіграла одну з провідних ролей у розвитку світової цивілізації. Гігантська, зібрана століттями бібліотека людства – це надійна скарбниця пам’яти, де закарбовані досвід, історія, мрії та прагнення, минувшина, сучасне і майбутнє цивілізації.

Надбання цієї книгозбірні починали створювати на камені й металі, на глиняних табличках і дерев’яних дощечках, сувоях папірусу й пергаменту, на пальмових листках і бересті, папері й електронних носіях. Мінявся матеріал і спосіб виготовлення книжки. Та незмінним залишилося її призначення: служити збереженню й передачі знань, досвіду, художніх цінностей. І тому історія книжки – це невід’ємна частина історії й культури людства. Вона – єдина, хоча йде від унікальних давніх манускриптів до сучасних масових видань.

Всесвітній день книги й авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання, святкують щороку. 23 квітня 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже саме цього дня померли Сервантес, Шекспір і перуанський історик Інка Ґарсіласо де ла Веґа, а народилися Моріс Дрюон, Григорій Тютюнник, ісландський лауреат Нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс і трикратний претендент на цю премію Володимир Набоков.

Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу. 23 квітня відбувається багато цікавих заходів. Зокрема, проголошення Всесвітньої столиці книги.

23 квітня 2019 року титул Всесвітньої столиці книги отримало місто Шарджа (ОАЕ)



Місто-столиця книги сприятиме популяризації книг і читання, і реалізовуватиме програму відповідних заходів протягом одного року.
Місто Шарджа стало 19-ю Всесвітньою столицею книги. В місті на Площі Культури біля мечеті встановлений  пам'ятник, що зображає розгорнуту книгу, написану   золотою арабською в'яззю. Книга являє собою Коран - найсвященішу книгу мусульман.



Звичай святкування Дня книжки народився в Іспанії, у Каталонії. Там 23 квітня уже понад 80 років існує звичай дарувати в день святого Георгія (Юрія) троянди і книжки тим, кого любиш. Троянди символізують кров, пролиту Георгієм у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року, день смерти Сервантеса, автора книги «Дон-Кіхот». На батьківщині Сервантеса цю дату вшановують конкурсом безперервного читання «Дон Кіхота».

Крім того, саме 23 квітня, у день смерті письменника, з 1976 року відбувається нагородження переможців Премії Міґеля де Сервантеса. Кандидатами на премію є письменники з іспаномовних країн. Премією відзначають за загальні творчі досягнення, а не за конкретну книжку. Переможець отримує грошову винагороду в розмірі € 125 000. На сьогодні це одна з найпрестижніших та найдорожчих премій серед іспаномовної літератури. Серед відомих українському читачеві переможців – Хорхе Луїс Борхес, Маріо Варґас Льйоса.

У багатьох містах світу можна побачити пам'ятники книзі. Вони увічнюють пам'ять про якогось автора або події.



Цікавинки про книгу

Першим бібліофілом вважають київського князя Ярослава Мудрого, який славився великою любов’ю до книжок і збирав їх. Доставлені з Болгарії та Греції книжки при княжому дворі перекладали й переписували. Книголюбами були і сини Ярослава Мудрого Святослав і Всеволод, онук Володимир Мономах і правнук Роман Смоленський.

Першу відому бібліотеку, точніше – книгосховище, заснував у Києві при Софійському соборі князь Ярослав Мудрий. Книгозбірня налічувала понад 950 томів. А найдавніша бібліотека, котра діє донині, – це наукова бібліотека Львівського університету, заснована 1603 р.. Основу книгозбірні становлять видáння, вік яких починається з 14-ого сторіччя. 
  
У Києві та Львові відкрито музеї книги і друкарства

Немає коментарів:

Дописати коментар