пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

Ювіляр квітня


 29 квітня - 95 років від дня народження   
Ганни Черінь (Паньків) (1924-2016), 
поета, прозаїка українського зарубіжжя


У  культурному  просторі  України  другої  половини  ХХ    початку ХХІ ст. постать Ганни Черінь важко переоцінити. Належала письменниця до творчої інтелігенції, яка за межами України брала участь в українському громадському житті. Вона була активним членом Об’єднання українських  письменників  «Слово»,  Українських  письменників  літератури  для  дітей  і  молоді  ім. Л. Глібова,  Українського  Золотого  Хреста, Союзу українок Америки, тривалий час була секретарем Українського бібліотекарського  товариства  Америки.

 У  1993 р.  Ганну  Черінь  було обрано до Національної спілки письменників України (НСПУ). Характерною  рисою  її  діяльності  була  популяризація  української  культури та історії, яка наближала та готувала ґрунт для проголошення незалежності.

Галина Іванівна Паньків (у дівоцтві Грибінська) – таким є справжнє ім’я та прізвище письменниці – народилася 29 квітня 1924 р. у Києві (за іншими даними – на Київщині). Писати вірші почала ще у школі, після закінчення якої вступила до філологічного факультету Київського університету, але війна стала на заваді навчанню. Під час війни молода поетеса опинилася у Німеччині, згодом кілька років перебувала у Ді-Пі таборі у м. Гайденау. Саме у цей нелегкий час і з’явився псевдонім «Ганна Черінь».

Емігрувавши з маленькою донечкою Інною у 1950 р. до США, вже у 1953 р. Ганна Черінь закінчила лінгвістичний факультет Чиказького університету. Там же у 1966 р. набула фах бібліотекаря. З 1964 по1988 рр. працювала у відділі міжнародного обміну з країнами Східної Європи в бібліотеці Регенштайн Чиказького університету. З 1988 р. і до кінця життя мешкала у м. Порт-Шарлотт (Флорида, США)

Ганна Черінь — автор понад 40 книжок. Кожна її книжка сповнена болю, любові й надії на краще майбутнє України.Творчий діапазон її вражає, адже вона – авторка віршів, прозових творів малих форм, оповідань (серед них вагоме місце посідають гумористичні), подорожніх нарисів, репортажів, п’єс, творів для дітей, перекладів, статей та публікацій найрізноманітнішої спрямованості.

Не одне покоління дітей українських емігрантів різних країн світу виросло на віршах, оповіданнях та п’єсах Ганни Черінь. Серед виданих нею книг – «Листування. Оповідання для дітей» (1966), «Пригоди української книжки» (1972), «Щоденник школярки Мілочки» (1979), «У намальованому світі» (1980), «Листи до Святого Миколая» (1981), «Казки молодої бабусі» (1995), «Батько нашого народу» (1999), «Вуська. Казки» (2006) та інші.

                    ПРИГОДИ УКРАЇНСЬКОЇ КНИЖКИ






 

Немає коментарів:

Дописати коментар