четвер, 11 квітня 2019 р.

Давайте знайомитись: Мері Нортон – британська письменниця




Свій творчий шлях письменниця почала лише після тридцяти років. 1943 року побачила світ її перша книга «Чарівна маківка, або Як стати відьмою за десять легких уроків» («Мітла і металева кулька»).

Найвідоміша казка Мері Нортон — історія у п’яти частинах про роздобудьків. Її неодноразово екранізували. Саме завдяки «Роздобудькам» у 1952 році Мері Нортон нагородили престижною Медаллю Карнегі за досягнення в художній літературі.

На жаль, у нашій країні ім’я Мері Нортон менш відоме за імена інших англомовних дитячих письменників. Перші її історії були написані в середині ХХ століття, тобто понад п’ятдесят років тому. Та з того часу кожне нове покоління діточок у Великобританії, на батьківщині письменниці, та в багатьох країнах світу відкриває для себе цікавий світ її казкових персонажів.

Добрі та мудрі книги про роздобудьків  подарують багато нових емоцій уважному читачеві — і зовсім маленькому, і більш дорослому. До того ж ці історії дозволять зануритись у неповторну атмосферу старої Англії часів королеви Вікторії, насолодитись динамічним сюжетом, чудовим сучасним перекладом і дотепними ілюстраціями Валерія Харченка.

Нортон М. Роздобудьки / Мері Нортон. – Х. : ВД «Школа», 2016. – 160 с. : іл.
Чарівна, добра казка, про пригоди маленьких чоловічків, що називають себе Роздобудьками. Фантастичні істоти мешкають всюди: під курантами, в норі та навіть в старому чайнику. Вони переконані, що люди існують спеціально для них, а роздобудьки мають добувати у їх помешканнях всілякі речі та їжу. У всій цій ситуації варто боятись лише одного - попасти на очі людям, бо коли так станеться, то першим прийдеться шукати собі нове житло. Отож, якщо ви любите читати історії про маленьких чоловічків (типу Пригод Карика та Валі, чи Мурзилки, а чи то Незнайки- вона для вас.
Нортон М. Роздобудьки в полі / Мері Нортон. – Х. : ВД «Школа», 2016. – 176 с. : іл.
Одного дня «гіганти-людини» викурюють роздобудьків зі свого затишного будинку. Нова домівка – старий черевик серед чистого поля – не дуже їм до вподоби: крихітним чоловічкам докучають то дощ як з відра, то снігові замети, то нові сусіди – підступні комахи і цигани. Утім, життя на волі сповнене і нових задоволень: суниці і мед, гойдалки і катання на санчатах, а ще ж зявляється новий друг для Аріетті…
Нортон М. Роздобудьки на річці  / Мері Нортон. – Х. : ВД «Школа», 2016. – 160 с. : іл.
Крихітні роздобудьки знову покидають домівку й вирушають у небезпечні мандри швидкоплинною річкою. А наприкінці шляху на них чекає не запилений підпіл чи шафи людських будинків, а власна оселя. Це омріяне казкове місто, про яке вони багато чули, але жоден роздобудько не бачив на власні очі. Чи пощастить його знайти нашим друзям - Поду, Хомілі, маленькій Аріетті та їхньому відважному провідникові Спіллеру?
Нортон М. Роздобудьки в повітрі  / Мері Нортон. – Х. : ВД «Школа», 2017. – 160 с. : іл.
Крихітні роздобудьки нарешті оселяються в омріяному іграшковому містечку Літл-Фордхем. Та розкошують там недовго — бо їх викрадає жадібний містер Плеттер. Але непосидючі роздобудьки не довго журяться в полоні, тікають... на ПОВІТРЯНІЙ КУЛІ! Так-так, вітер підхоплює Пода, Хомілі та маленьку Аріетті й несе їх на запаморочливій висоті над містами та полями, лісами та ріками до нових пригод...
Нортон М. Роздобудьки у гніві / Мері Нортон. – Х. : ВД «Школа», 2017. – 240 с. : іл.
П'ята книга серії «Роздобудьки». Після всіх пригод доля закидає Пода, Хомілі та їхню доньку Аріетті у Стару садибу — чудовий затишний будиночок,  де повно всіляких дрібничок для роздобутку. Там вони знайомляться із гостинним господарем Каміноприкраском та відшукують загублену рідню. Здавалося, удача нарешті посміхається їм Але їхні вороги, подружжя Плеттерів, не сплять. Злодюжки прагнуть повернути крихітних людей та вистежують їх на новому місці. Жадібні руки ось-ось схоплять маленьких сміливців, проте не так сталося, як гадалося.

Немає коментарів:

Дописати коментар