пʼятницю, 3 квітня 2020 р.

МЕМОРІАЛЬНА ПРЕМІЯ АСТРІД ЛІНДГРЕН – 2020


Меморіальна премія Астрід Ліндґрен – найважливіша в світі нагорода в галузі дитячої і підліткової літератури. Премія становить 5 мільйонів шведських крон і щорічно присуджується одному чи кільком лауреатам – письменникам, ілюстраторам, оповідачам та популяризаторам читання. Експертне журі обирає лауреатів з числа кандидатів, висунутих інституціями та організаціями з усього світу. Заснував Меморіальну премію Астрід Ліндґрен уряд Швеції 2002 року.

Лауреатом Меморіальної премії Астрід Ліндгрен – 2020 стала авторка та ілюстраторка 
Гіна Баєк із Кореї.


Народилася Гіна Баєк у 1971 році у Сеулі. Навчалася у Кореї та США, має досвід анімаційної роботи. Найбільшу популярність принесли їй саме дитячі книжки.

Гіна Баєк стала «Ілюстраторкою року» на Болонському дитячому книжковому ярмарку в 2005 році, брала участь у багатьох фестивалях анімаційних фільмів.

Як ілюстраторка дебютувала у 2003 році, а вже 2005 році вийшла друга її книга — «Небесний сніданок», яка принесла їй міжнародне визнання та була продана до Франції, Китаю, Японії, Тайваню, Німеччини та Ірану.

Усього на премію претендувало  237 осіб із 68 країн світу. Серед яких  і дві українки художниця Катерина Штанко та письменниця Леся Воронина.

Зазвичай церемонія оголошення проходить з багатьма глядачами, але цього року через пандемію захід довелося провести з мінімальною кількістю присутніх. Оголошення транслювали в прямому ефірі з квартири Астрід Ліндґрен у Стокгольмі.

Вручення премії відбудеться на початку червня під час щорічної конференції, присвяченої Астрід Ліндґрен – якщо пандемія не внесе нових коректив.

Немає коментарів:

Дописати коментар