середу, 1 квітня 2020 р.

Міжнародний день птахів


Щорічно 1 квітня вся планета відзначає 
Міжнародний день птахів


Вперше цей день як масове дитяче свято стали проводити в Сполучених Штатах Америки ще в 1894 році. Організатором був вчитель з містечка в штаті Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбурзька телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів.
Крім того 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

Птахи живуть на планеті понад 150 мільйонів років, немає на Землі такого куточка, де б їх не було. Їхній зовнішній вигляд є досить різноманітним і способи життя відрізняються.

Це цікаво знати.

Єдиний в світі птах, у якого взагалі немає крил, це Ківі. 
Він живе в Новій Зеландії.

Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище, ніж у людини, а серце птаха б’ється близько 400 разів на хвилину. Це під час відпочинку. І близько 1000 ударів в хвилину під час польоту! У польоті птахи здатні розвивати швидкість понад 320 км/год, наприклад це робить сокіл сапсан під час полювання.

А ще вони дуже швидко бігають. Знаменитий страус розгоняється до 60 км/год.

Деякі види птахів - прекрасні плавці, а самим «розумним» птахом можна назвати звичайного горобця. На 100 грамів маси його тіла приходиться 4,37 грамів мозку. Для порівняння: у коня - 0,1 грама мозку на кілограм.


А ще багато цікавих фактів із життя птахів ви дізнаєтеся із запропонованих книг.

Бургер Дж. Світ птахів: енциклопедія / Джоанна Бургер . – К. : Махаон-Україна, 2010. – 304 с. : іл.
Енциклопедія познайомить вас з дивними земними істотами - птахами. Вони прикрашають землю, наше життя, а також приносять користь людям - знищують гризунів і шкідливих комах. Спостерігаючи за життям пернатих друзів, ми розуміємо, що живемо поряд з фантастичним світом, в якому править природа. Це неперевершена книга для знайомства із птахами. Інформація, що подається в ній, не обтяжена зайвими деталями, ємна і зрозуміла навіть для малих дітей.
Зав'язкин О. Велика книжка. Птахи / Олег Зав'язкин. – Д.: Кристал Бук, 2016. = 16 с. ; іл.
В книзі описується життя найвідоміших птахів, зокрема: сови, лелеки, горобця, ворони, синиці, снігура, беркута, сокола, сороки, голуба, зозулі, одуда, соловейка, качки-мандаринки, дрохви, тукана, лебідя, фламінго, папуги, колібрі, чайки, страуса, пінгвіна, пелікана. Інформація про тварин подається цікаво: описуються розміри птахів, особливості їх зовнішнього вигляду, розмноження та харчування, міграції, взаємодія з людьми. У книзі неймовірні фотоілюстрації, деякі з пташок настільки незвичайні, що навіть складно уявити, що таке природа створила сама, адже здається, ніби це просто яскраве комп'ютерне зображення.
Землянських І. Наші птахи / Ігор Землянських. – К. : Богдан, 2004. – 48 с. : іл.
Усі ми захоплюємося дзвінким співом і яскравим пір'ячком пташок. Як упізнати птаха? Чому він співає? Яке насіння полюбляє щиглик? Хто з птахів визнаний майстер занурення? Як рибалочка зачаровує свою обраницю? Із яких матеріалів ластівка будує гніздо? Де краще повісити шпаківню? Тож, познайомимось з ними ближче.
Світ птахів найдивовижний та різноманітний. В книзі зібрана інформація про понад 150 видів птахів! Крім того, підібрано 13 вікторин, ігор, майстерень і щоденних спостережень, додано 12 порівняльних інфографік та 7 великих плакатів!

Немає коментарів:

Дописати коментар