четвер, 2 липня 2020 р.

2 липня - Всесвітній день собак



2 липня мільйони людей на всій планеті вітають своїх чотирилапих улюбленців. Ми також долучаємось до привітань!


         

Це свято – неофіційне. Його немає у переліку ООН чи навіть окремих держав. А дарма! Бо саме собаки – наші найкращі та найвідданіші друзі – заслуговують на нього.

     Вчені стверджують, що собак було одомашнено 13-15 тисяч років до нашої ери. Відтоді вони завжди поруч. Собаки живуть не лише для того, аби прикрасити чиюсь самотність, а найчастіше охороняють дім, об’єднують родину і супроводжують незрячих.               Вони чудово відчувають напади епілепсії у людини за кілька хвилин до того, як стається напад. Відомо, що собаки рятували людей з-під завалів та снігових лавин, виносили дітей за лічені хвилини перед землетрусом, зігрівали слабких, аби ті не замерзли у снігах.

ЦІКАВИНКИ ПРО СОБАК

           Відомо понад 400 порід чистокровних собак. Декотрі з них дуже рідкісні та відповідно коштують чималих грошей.

           Собаки розуміють до 250 слів і жестів, можуть рахувати до п’яти і навіть вирішувати найпростіші математичні завдання. Інтелектуально вони перебувають на рівні дворічних дітей.

Першою побувала в космосі собака Лайка.


 Її політ на Супутнику-2 відбувся в 1957 р.


Хорти – найшвидші собаки, здатні розганятися до 72 км/год. Хортів тримали багатії для полювання і цінного обміну. 

Порода хаскі – найвитриваліша. Упряжка з хаскі може проїхати більше ніж 60 км в день, рухаючись зі швидкістю більше 17 км/год.

Про собак написано багато книг. В нашій книгозбірні ви можете прочитати книгу Марини Павленко «Миколчині історії».

Павленко, М.С. Миколчині історії /Марина Павленко. – Тернопіль : Навч. Книга-Богдан, 2015. – 119 с. : іл. – (Богданова шкільна наука).



В книзі розповідається про те, як тісно переплелися життя хлопчика Миколки та пса Найди. Це історія, сповнена пригод — порятунок від смерті, життя на Пустирищі, «реальні» шкільні історії, перше кохання, поневіряння і… лапа друга, хоча й волохата.
Ви ознайомитесь з життєвою і водночас неймовірною історією справжньої дружби, яка змінює  світ на краще.




Немає коментарів:

Дописати коментар