четвер, 23 липня 2020 р.

23 липня в календарі: це цікаво знати

23 липня – незвичайний день, особливо для тих, хто небайдужий до дельфінів та китів. В цей день в світі відзначається 


Започаткувала свято Міжнародна китобійна комісія, яка в 1986 році ввела заборону на китовий промисел. Заборона означала, що у всьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м’ясом заборонена. Заборона на промисел допомогла врятувати практично від повного зникнення багато видів китоподібних.

На сьогоднішній день в світі налічується близько 80 видів китів і дельфінів. Незважаючи на вжиті екологами заходи, деякі підвиди досі знаходяться під загрозою зникнення.

Для України цей день має важливе значення, оскільки в Чорному і Азовському морях живуть популяції дельфінів. Багато видів цих тварин занесені до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи.

А чи знаєте ви?

- Найближчими сучасними родичами дельфінів є гіпопотами, або бегемоти!
-                   - У словнику дельфінів майже 190 слів-сигналів.
-              - Об'єм легенів дельфіна близько 10 літрів, в 2 рази більше, ніж у дорослої людини.
-                   - Дельфіни можуть дивитися одночасно в 2 напрямках.
-                   - Кожні 30 секунд дельфін спливає, щоб набрати повітря в легені.
-                   - Пошкодження шкіри дельфінів гояться в 9 разів швидше, ніж у людей!

Мірзоєв В. Я дельфін / Володимир Мірзоєв. – К. : Альпіна Паблішер, 2018.- 32 с.
Швидкі і розумні дельфіни по праву можуть вважатися найрозумнішими морськими тваринами. А може і не тільки морськими! Виявляється, дельфіни впізнають себе в дзеркалі, дають один одному імена, допомагають своїм слабким родичам. Вони вміють приносити водолазам під воду потрібний інструмент: кліщі, молоток, розвідний ключ, знаходити впалі в воду предмети, розвідувати морське дно, доставляти проби грунту, знаходити затонулі судна, раковини з перлами, виявляти рибні косяки, рятувати потопаючих людей. Але і це ще не все! Таємниці і секрети дельфінів відкриються для вас в цій книзі.
Мерль Р. Тварина, обдарована розумом: роман / Робер Мерль. — К.: Радянський письменник, 1971. — 332 с.
В одній з лабораторій мирного напрямку домоглися того, що пара дельфінів Фа і Бі, які і без того володіють розумом, близьким до людей, також навчилися спілкуватися людською мовою. Однак Фа і Бі забирають у вчених американські військові, які використовують їх для того, щоб підірвати американський крейсер, звинуватити в цьому Китай і почати з ним війну
Девідсон С. Кити та дельфіни: енциклопедія / Сюзанна Девідсон. – К. : Перо, 2013. – 48 с.
З енциклопедією «Кити та дельфіни» дитина здійснить дивовижну подорож у підводний світ і познайомиться з різноманітними вусатими та зубатими китами, дізнається, як вони ростуть, мандрують, шукають їжу, створюють сім ї та спілкуються між собою. Наприкінці книги подано зручний покажчик.
Мелвілл Г. Мобі  Дік / Герман Мелвілл. – К. : #книголав, 2018. – 448 с.
Цей твір дуже гармонійно поєднує у собі й реальній факти, фантастичні моменти, пізнавальну інформацію, цікаві роздуми й міркування на досить актуальні теми. В основі сюжетної лінії складна й багатогранна оповідь досить жорстокої історії про долю Білого кита, якого хотіли відловити люди. Автор нам відкриває очі на вічну боротьбу між природою та людиною, маючи надію, що багато читачів задумається над цією темою й все ж таки природа завжди в майбутьому буде переважати.
Девіс Б. Мій друг кит / Бенжі Девіс. – К. : Nebo BookLab Publishing, 2017. – 32 с.
Це історія самотнього маленького хлопчика та кита, якого викинуло на пляж після шторму, і дружби, що змінить обидва їхні життя назавжди.
Девіс Б. Мій друг кит повернувся / Бенжі Девіс. – К. : Nebo BookLab Publishing, 2018. – 32 с.
Незрівнянна повість про відвагу та дружбу. Минулого літа Ноі врятував маленького кита, якого викинуло на берег. Тепер, коли зима вже близько, Ноі хоче знову побачити свого друга. Він чекає і спостерігає, спостерігає і чекає, та чи допоможе черговий шторм їм зустрітися?

Немає коментарів:

Дописати коментар