вівторок, 28 липня 2020 р.

Ювіляр липня


28 липня  - 140 років від дня народження 
Володимира Винниченка (1880 -1951), 
українського політичного та громадського діяча, прозаїка, драматурга, художника, автора першого українського фантастичного роману


Ім'я Володимира Кириловича Винниченка як визначного політика, державного діяча, першого голови Директорії УНР (1918-1919) увійшло в історію України, а як талановитого прозаїка і драматурга - в історію літератури.

Творча спадщина Володимира Винниченка входить до золотого фонду української культури. Письменник написав понад сто оповідань і повістей, 14 романів, 23 п'єси, сценарії, численні публіцистичні статті і памфлети.


В період еміграції Володимир Кирилович відкрив ще один свій талант – талант художника, дивуючи всіх своїми досягненнями. Портрети, пейзажі, натюрморти майстра захоплюють багатою кольоровою гамою, наповненою світлом і повітрям. В його картинах практично відсутні похмурі відтінки, які іноді зустрічаються на сторінках його літературних творів.

 

Різнобарвна спадщина талановитого митця дає нам змогу пізнати радощі, болі й розчарування, які випали на долю Володимира Винниченка в рідній країні й на чужині.

Винниченко В. Федько-халамидник. Момент: вибрані твори / Винниченко Володимир. — К.:Знання, 2020. — 190 с.
Кожне з ранніх оповідань Володимира Винниченка— це зворушлива і яскрава розповідь про драматичну долю людини. Письменник із симпатією змальовує і простих «маленьких» людей, які є носіями найкращих начал народного буття («Федько-халамидник», «Раб краси»), і людей освічених, романтичних і водночас рішучих у відстоюванні високих ідеалів («Момент», «Зіна»). Ці оповідання належать до найкращої частини творчої спадщини письменника та зберігають свою художню цінність і сьогодні.
Винниченко В. Сонячна машина: фантастичний роман / Винниченко Володимир. —К.: Центр навчальної літератури, 2020. — 608 с.
Вчений Рудольф Штор винаходить Сонячну машину. Це така річ, яка дозволяє будь-яку рослину перетворювати в сонячний хліб, і тепер люди можуть харчуватись лише ним. Одним з компонентів такого хліба є піт тієї людини, яка його робить, адже насолоджуватись можна лише тим, у що вкладаєш власну силу і працю. І, здавалося б, чудова річ, тепер не буде голоду і нерівності, але не все так однозначно. Ця машина призводить до хаосу, занепаду цивілізації та суспільства. Бо коли людина має що їсти і впевнена в тому, що їжа буде в неї завжди, вона більше не бачить сенсу працювати.

Володимир Винниченко, «Віють вітри, віють буйні», ілюстроване оповідання для дітей (читати та завантажити)


Немає коментарів:

Дописати коментар