четвер, 24 вересня 2020 р.

КНИГИ — ЮВІЛЯРИ 2020 року

 


425  років з  моменту  публікації  всесвітньовідомої трагедії  Шекспіра «Ромео та Джульетта», що розповідає про любов молодого хлопця та дівчини з двох ворожих веронських родів, які ціною своєї смерті примирили сімейства Монтеккі і Капулетті.

235 років з  дати  публікації книги  Еріха Распе «Пригоди  барона  Мюнхаузена».

Хто зміг сісти верхи на ядро гармати? Хто витягнув себе за волосся з болота? Хто кісточкою від вишні поранив оленя? Звичайно, це невгамовний барон Мюнхгаузен! Неймовірні вигадки й бувальщини про його пригоди зібрані у цій книзі.


180 років з часу першого виходу у світ збірки поетичних творів Тараса Шевченка «Кобзар». Мелодійне поетичне слово, близькість до фольклору, палка любов до Батьківщини, чиста народна мова — основні риси шевченківської мови — яскраво проявилися у цій книзі. Шевченко апелює до національної пам’яті українців, нагадує про минулу запорізьку славу, оспівує пригноблене селянство, мріє, щоб народ став повноправним володарем на своїй землі.


155 років тому  вперше був опублікований  один із найзахопливіших авантюрно-детективних романів відомого англійського письменника Томаса Майна Ріда «Вершник без голови».  Майстерно побудований сюжет, що ґрунтується на розкритті загадкового злочину. Незвичайні, загадкові події, хитросплетіння детективного сюжету, елементів містики, пригод і зворушливого романтичного кохання тримають читачів у постійному напруженні. Несподівана розв’язка таємничої історії безголового верхівця викликає багато переживань і вселяє віру в добро та благородство.

А ще 150 років тому  Жуль Верн опублікував один з найвідоміших творів сучасності – роман «20000 ллє під водою». У центрі розповіді – сповнена небезпек і пригод навколосвітня подорож капітана Немо та його друзів на підводному човні «Наутілус».  Капітан Немо усе своє життя присвятив боротьбі за визволення Шотландії від британського панування. Занурившись в океанські глибини на фантастичній науковій лабораторії, він досліджував підводний світ. Мабуть, чимало вчених і винахідників обрали собі професію, прочитавши у дитинстві цю книгу. Майже все, описане геніальним письменником, вже стало реальністю.        

 130 років тому був опублікований відомий твір, який наразі вивчається  у  старших  класах – «Портрет  Доріана  Грея», написаний Оскаром Уайльдом. Доріан Грей, чарівної краси юнак, бажаючи лишатися вічно молодим і не загубити своєї вроди, платить дуже високу ціну. Він продає свою душу. Портрет, написаний талановитим художником, бере на себе всі вади і гріхи свого власника. Твір примушує замислитися як над життям взагалі, так і над життям окремої людини.

Почесне 120-річчя відзначає відома казка  «Чарівник країни Оз», написана американським  письменником  Лайменем  Френком Баумом. Вона розповідає про маленьку дівчинку з Канзасу Дороті і її песика Тото, чий будиночок був перенесений ураганом в чарівну країну Жевунів.  Будиночок  випадково  падає  на  Злу  Відьму  Сходу — правительку  манчиків,  і  вбиває  її.  Дороті  зустрічає  Добра  Чарівниця Півночі і дарує їй срібні черевички злої чаклунки та радить йти по дорозі з жовтої цегли в Смарагдове Місто, де живе чарівник країни Оз. На думку чарівниці, він може допомогти дівчинці повернутися додому.

70 років відзначає твір  «Лев, чаклунка і платтяна шафа»,  написаний Клайвом  Стейплзом  Льюїсом — ірландським письменником, поетом,  викладачем,  вченим  і  богословом.  Книга написана в жанрі фентезі і входить в 100 кращих творів за версією журналу  «Time»,  написаних  англійською  мовою.  Книга відома своїми історіями про чарівну країну Нарнії, куди головні герої потрапляють через платтяну шафу та проходять безліч пригод.

В середині 20-го століття активно розвивалася фантастична література. Так, в  1950  році був  виданий  роман  відомого американського письменника  Рея Дугласа Бредбері «Марсіанські хроніки». Твір висвітлює події на Марсі, що охоплюють період з 1999 по 2026 роки. Доки науковці з’ясовують питання «Чи можливе переселення людей із Землі на Марс? Чи існують насправді марсіани?», ми можемо пофантазувати і знайти відповіді на них у «Марсіанських хроніках» Рея Бредбері. Люди прилетіли на червону планету зі спустошеної ядерною війною Землі та взялися її колонізувати. Звичайно ж, за своїм образом і подобою. Почалося все з витіснення корінного населення, марсіан, і засмічування незайманого світу старим мотлохом своїх земних уявлень та уподобань... До чого все це призведе? Що трапиться з Марсом? Чи виживуть марсіани після контакту з людьми і навпаки? Приємної Вам мандрівки на загадкову планету Марс…


55 років тому
Микола Носов опублікував дуже популярну дитячу книгу, яка називається «Незнайко на Місяці». Повна пригод фантастична історія про те, як Незнайка і його друзі відправилися в космічну подорож.

Немає коментарів:

Дописати коментар