пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

День в календарі

 19 вересня в Україні відзначається


 Важко уявити сучасний світ без винаходів. Саме завдяки ідеям винахідників і раціоналізаторів відбуваються всі великі звершення та зміни. Вони працюють задля суспільства, задля кращого, гармонійнішого життя. Завдяки їм крокує вперед вітчизняна наука, зміцнюється технологічний потенціал держави.

Винахідницьку і раціоналізаторську діяльність в Україні регулює Український інститут промислової власності — Укрпатент. На сьогодні Укрпатентом було зареєстроване близько мільйона патентів на винаходи, а також близько десяти тисяч патентів на корисні моделі.

У Україні діє Закон «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», згідно з яким винахід — це результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій технології. Право на здобуття патенту має винахідник або винахідники, які спільно створили винахід. Але якщо винахід створений в результаті виконання службових обов`язків, то і право на здобуття патенту на такий службовий винахід (корисну модель) має працедавець винахідника.

Саме винахідникові належить право авторства, яке є невід`ємним особистим правом і охороняється безстроково. Конституція України гарантує громадянам право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю інтелектуальною власністю (ст. 41).

А також Стаття 54 Конституції України гарантує захист моральних і матеріальних інтересів автора. Кожен громадянин має право на результати своєї інтелектуальної діяльності.

Україна має безперечні інноваційні досягнення світового рівня, серед яких ядерні технології Адаменко, технологія стимулювання росту рослин в сільському господарстві Пономаренко, а також медичні винаходи — спосіб боротьби з раком Завірюхи і лікування судин людини неоперабельним методом Бурого.

В День винахідника та раціоналізатора побажаємо, щоб будь-які, навіть найнеймовірніші та сміливі ідеї втілювалися в життя. А ще це гарний день для кожного, щоб щось таке винайти або раціоналізувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар