вівторок, 29 вересня 2020 р.

День в календарі

 


29 вересня – День пам'яті людей, які загинули в Бабиному Яру.

Масові розстріли у 1941–1943 роках зробили Бабин Яр місцем поховання великої кількості людей. Жертвами німецьких окупантів стали євреї, роми, українські націоналісти, радянські військовополонені.

29 та 30 вересня 1941 року в Бабиному Яру зондеркоманда СС та другий батальйон поліцаїв розстріляли більш ніж 33 700 чоловіків, жінок та дітей, переважна більшість з яких становили кияни єврейського походження.

Німці «працювали» за вже опрацьованим сценарієм: розвішали по всьому місту плакати, в яких наказували всім євреям зібратися вранці 29 вересня на заході міста, на перехресті. Вони повинні були мати при собі документи, гроші, цінні та теплі речі. «Ті євреї, які не виконають цих вимог, будуть розстріляні», – було написано в цьому наказі.

«Дорогою смерті» пройшли десятки тисяч євреїв, вона пролягала від Лук’янівської площі по вулиці Мельникова до перших воріт Єврейського кладовища, далі – на вулиці Кагатну потім по вулиці Табірній.

Неподалік від Яру людей змушували віддавати їх цінності та документи, а ще – повністю роздягнутися. Роздягнутих, їх заганяли донизу групами по 10 осіб та розстрілювали – планомірно, цілеспрямовано, неначе виконуючи якусь буденну роботу.

Тисячі людей загинули в ці два дні у Бабиному Яру. Бабин Яр став своєрідною «фабрикою смерті», де знищувалися ті, кому нацисти та їх поплічники відмовили у праві на життя. Потім сапери підірвали Яр по краях, аби знищити сліди масового поховання.

В 1991 році тут з'явилася бронзова менора – іудейський семисвічник, який вартує над єврейськими жертвами цього злочину. Свого власного пам'ятника отримали й роми, й інші жертви нацистів.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар