середу, 11 травня 2016 р.

ЮВІЛЯР ТРАВНЯ



15 травня - 125 років від дня народження 
Михайла  Булгакова (1891–1940).

 Михайло Опанасович Булгаков — один із найвидатніших письменників та драматургів, справжній класик літератури XX сторіччя — з тих, що своєю присутністю змінюють світ. Важко уявити, що за життя цього геніального майстра слова не визнавали, переслідували, забороняли пуб­лікуватися. Його ім'я — не тільки частина історії літератури. За живими, самобутніми, неперевершеними творами стоїть насамперед людина, що прожила важке, щасливе, багате на творчість та вчинки життя і нарешті посіла гідне місце в літературі та серцях шанувальників свого таланту.


Навчався Михайло Булгаков в престижній Першій чоловічій (Олександрівській) гімназії, яку закінчив у 1909 році. Судячи з оцінок, хлопчик був далеко не найкращим учнем, але мав багато "позашкільних" талантів — писав вірші, малював карикатури, грав на роялі, був зачарований театром і навіть разом із сестрою Вірою брав участь у театральних постановках літніх дачних вистав. Ще одне захоплення юнака — футбол — гра, яка стрімко набувала тоді попу­лярності у країні.
У 1920 році Михайло написав кілька комедій  та драм: "Сини мулли", "Глиняні наречені" та інші. На середину 1920-х рр. у творчому арсеналі М. Булгакова дві повісті ("Дияволіада" та "Фатальні яйця"), автобіографічні "Записки на манжетах", десятки розповідей, нарисів та фейлетонів. У 1925 р. написане і славнозвісне "Собаче серце", але роман потрапив під заборону, тому вийшов друком лише через кілька десятиліть.
У 1923—1924 рр. він пише роман "Біла гвардія" про події громадянської війни в Україні. У 1925 р. М. Булгаков отримав запрошення від режисера МХАТу та пропозицію написати п'єсу за романом "Біла гвардія".  Письменник виконав роботу до кінця літа і з того часу упродовж року актори та режисер напружено працювали над постановкою. Прем'єра вистави під назвою "Дні Турбіних" відбулася 5 жовтня 1926 р. Вона викликала такий фурор, що її ставили майже через день, і вже 6 січня 1927 р. відбувся 50-й, ювілейний показ.


Роботу над головним романом свого життя «Майстер і Маргарита» Михайло Булгаков розпочав узимку 1928-1929 рр. Важко сказати, якими були первісні варіанти, оскільки письменник їх знищив. Відомо лише, що спочатку твір задумувався як роман про диявола у дусі сатирично-фантастичної прози Булгакова 20-х років. Робота над твором тривала понад десять років. Протягом цього часу його первісний задум зазнав суттєвих змін. В 1931 р., зокрема, з'явилися дійові особи, які поступово перемістилися у центр роману - Маргарита та її супутник, що його пізніше автор назвав «майстром». Булгаков працював над романом до останніх тижнів свого життя. Вже смертельно хворий, він вносив у текст правки, робив вставки, шліфував стиль. Письменник сприймав цей твір як свій мистецький заповіт. Роман «Майстер і Маргарита» вважається кращим літературним твором минулого століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар