понеділок, 16 травня 2016 р.

Ювіляр травня



16 травня – 95 років від дня народження  
 Дашкієва Миколи Олександровича (1921-1976)  — 
українського письменника-фантаста, поета та перекладача.

  Батьки-вчителі прищепили Миколі безмежну жадобу до знань, а ще — любов до книг, які він збирав усе життя, черпаючи з них без упину. Ґрунтовні знання основ різних наук та життєвий досвід допомогли Дашкієву створити колоритні образи мужніх і сміливих людей — вчених, інженерів, творців складних машин і механізмів. Герої його творів штурмують простори космосу, проникають у таємничі глибини атома, зводять дивовижні споруди на Землі та за її межами, створюють нові небачені матеріали…
 
Публікуватися Микола Дашкієв почав у 1943  році як поет. Деякі з його віршів, написаних під час війни, згодом увійшли в поетичну збірку «На перевалі» (1948). У віршах Дашкієва — і ненависть до ворога, і захоплення героїзмом солдат, і мрія про повернення до рідної домівки.

Микола Олександрович - автор фантастичних романів «Торжество життя» (1952), «Загибель України» (1960), чотирьох повістей «Володар всесвіту», «Кришталеві дороги», «Зуби дракона», «З безодні минулого», збірок оповідань «Галатея», «Еліксир життя», кількох десятків перекладів, біографічних нарисів, багатьох документальних сценаріїв.

Немає коментарів:

Дописати коментар