пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Письменники-ювіляри

14 травня відзначається 150-річчя від дня народження 

Василя Стефаника,

 українського письменника,  майстра експресіоністичної новели.

 Творчість прозаїка увійшла в золотий фонд української літератури. Сучасники високо цінили його твори, називаючи Василя Стефаника співцем селянської душі та володарем дум селянських.

Цікаві факти з життя Василя Стефаника

-  Виходець з багатої селянської родини, його тато був війтом села.

-  В дитинстві Василь виносив тютюн та інші речі наймитам, щоби ті розповідали йому цікаві історії, легенди, перекази.

- Навчався в Ягелонському університеті на медичному факультеті (м. Краків). Навчання не завершив,  медицини ніколи не практикував.

- Профінансував перші видання гімназійного товариша Леся Мартовича, який потім теж став відомим письменником. За кошти Стефаника були видані «Нечитальник»та «Лумера».

- Стефаник одягався в найдорожчого кравця в Кракові. Гроші на одяг пересилала мама таємно від свого чоловіка.

- Любив слухати пісні у виконанні Соломії Крушельницької, проте сам доброго голосу не мав.

- Був одружений  з Ольгою Гаморак, дочкою священика. Шлюб Стефаник брав у Львові, у Соборі Святого Юра, а вінчальними батьками були Іван Франко та Северин Данилович. У шлюбі народилося троє синів: Семен, Кирило та Юрій.

- У сімейному житті письменник любив дисципліну та порядок. В хаті була ідеальна чистота, коли всі збиралися за обід, завжди була точна година, якщо сини запізнювалися, то Василь був дуже тим не задоволений.

- Найвідоміші збірки новел Стефаника, сприйняті як визначні літературні події. Перша збірка новел «Синя книжечка» про трагедію селянства. У збірці «Камінний хрест» головне місце займає тема, що хвилювала письменника протягом усього творчого життя, – одинока старість, трагедія зайвих ротів у бідних селянських родинах. Збірка новел «Дорога» складається з новел лірично-емоційного плану.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар