пʼятницю, 14 травня 2021 р.

 


15 травня – 165 років від дня народження 
 Френка Лаймена Баума (1856-1919),
 американського прозаїка, казкаря

 Творчість Френка Лаймена Баума відома по всьому світу, твори письменника давно стали живою класикою і неодноразово екранізувалися. Його казкам властиві яскраві і привабливі персонажі, захоплюючі пригоди і забавні ситуації, в них добро завжди перемагає зло.

Майбутній письменник народився 15 травня 1856 року в місті Чіттенанго в США. Але вже на першому році життя лікарі поставили йому діагноз: вроджена вада серця. У нього було небагато шансів дожити навіть до трирічного віку. Але до цього часу батько хлопчика зі звичайного виробника бочок для нафти виріс в досить успішного торговця самою нафтою, завдяки чому міг собі дозволити перевести сім'ю у тихе передмістя і забезпечити всім необхідним.

Вже з малих років хлопчик проявляв інтерес до літератури і в найкоротші терміни зумів прочитати аж ніяк не маленьку домашню бібліотеку. А коли Френку виповнилося 4 роки, батько подарував йому друкарську машинку. Разом з братами він почав випускати сімейну газету, яка швидко переросла в регулярний домашній журнал, для якого Баум складав свої перші казки.

Уже подорослішавши, Френк Баум перепробував велику кількість професій: репортер, керівник в книжковому магазині, видавець журналу про птахівництво, театральний продюсер.

За письменницьке ремесло він взявся тільки після народження власних дітей. Перші казки складав саме для них.

Перші видані книги Лаймена Френка Баума називалися «Розповіді Матінки Гуски в прозі» і «Папа Гусак: його книга». Вони містили велику кількість цікавих, добрих казок, навіяних письменникові його дитинством, коли він вирощував різдвяних гусей.


Але найбільше автор прославився як творець циклу книг про жителів країни Оз. Почалося все з виданої в 1900 році казки «Чарівник країни Оз». Це історія про маленьку дівчинку на ім'я Дороті, яку великий ураган заніс в чарівну країну. У спробах знайти дорогу додому дівчинка зустрічає безліч цікавих і яскравих персонажів, серед яких Опудало, Залізний Дроворуб, Боягузливий Лев і інші. В цілому в рамках цього циклу книг автор написав і видав понад 10 творів.

Немає коментарів:

Дописати коментар