четвер, 20 травня 2021 р.

До 60-річчя від дня заснування Національної премії України ім. Тараса Шевченка

 20 травня -  60 років від дня заснування 

Національної премії України ім. Тараса Шевченка

Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) державна нагорода України, найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва.

Шевченківською премією відзначають творців за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

У 1961 році в Україні відзначалось 100 років від дня памяті Т. Г. Шевченка. 20 травня колишньою Радою міністрів Української РСР було прийнято постанову «Про встановлення щорічних Республіканських премій ім. Т.Г. Шевченка», затверджено відповідне Положення та утворено Урядовий республіканський Комітет на чолі з О.Є.Корнійчуком. Комітет складався з чотирьох секцій: літератури (голова Тичина П.Г.), образотворчого мистецтва (голова Пащенко O.С.), музики і виконавського мистецтва (голова Ревуцький Л.М.), театру і кіно (голова Чабаненко І.І.).

За діючим на той час Положенням присуджувалося три премії за видатні твори літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва і кінематографії. Розмір премії становив 2500 крб. кожна.

Перші Дипломи та Почесні знаки лауреатів в галузі літератури отримали Павло Тичина й Олесь Гончар.

27 вересня 1999 року Премія отримала нову назву «Національна премія України імені Тараса Шевченка». З 16 березня 2000 року Національна премія України імені Тараса Шевченка була віднесена до державних нагород України.

Особі, удостоєній Національної премії, присвоюється звання лауреата Національної премії і вручаються Диплом та Почесний знак лауреата Національної премії.

          За роки існування Національної премії України імені Тараса Шевченка її лауреатами стали понад 600 осіб. 

          Церемонія вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка – 2021 відбудеться 20 травня на території Національного Заповідника «Софія Київська». Грошова частина премії цього року складатиме 240 тисяч гривень.

У номінації «Література» перемогу отримала Оксана Луцишина за роман «Іван і Феба», в номінації «Журналістика і публіцистика» переміг Станіслав Асєєв за збірку есеїв «В ізоляції».



 

Немає коментарів:

Дописати коментар