понеділок, 24 травня 2021 р.

День в календарі. Книга дня

 


Щорічно 24 травня всі слов’янські країни святкують День слов’янської писемності і  культури та вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. Свято в Україні   відзначається на державному рівні з 2004 року.

 Візантійські просвітителі дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов’янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи при церквах школи.

          Заслуга просвітителів в історії культури велика. Кирило у 863 році розробив першу впорядковану слов’янську азбуку і цим поклав початок розвиткові слов’янської письменності. Кирило і Мефодій переклали з грецької мови багато книг, що стало початком формування старослов’янської літературної мови. Брати сприяли поширенню грамотності серед західних і північних слов’ян.

В Україні ім'я Кирила і Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство (1845–1846).

КНИГА ДНЯ

 Брайчевський М. Походження слов’янської писемності / М. Ю. Брайчевський. – 2-е вид. – К. : Академія, 2002. – 153 с. : іл.

          Князь Ростислав, що очолював Велико-Моравське князівство, звернувся до візантійського імператора з проханням прислати вчителів, які знають слов’янську мову, щоб його народові переклали Святе Письмо.

          З цією місією поїхали до Моравії Кирило і Мефодій. Творці слов’янської азбуки народилися в македонському місті Солуні (сучасне Салоніки). Їхній батько був болгарин, мати – гречанка. У сім’ї росло семеро дітей. Костянтин був наймолодшим (827-869), пізніше прийняв ім’я Кирило. Михайло (820-885) – у чернецтві Мефодій. Брати отримали блискучу освіту.

          Книга висвітлює  історичні аспекти внеску братів Кирила та Мефодія в історію освіти, культури слов’янських народів та розвитку писемності,

Немає коментарів:

Дописати коментар