понеділок, 17 травня 2021 р.

FrankoPrize-2021: визначено номінантів Премії

 


Цього року виповнюється 165 років від дня народження Івана Франка, національного генія, який увійшов до світової історії як видатний поет, прозаїк і драматург, перекладач і літературний критик, публіцист і філософ, фольклорист і мовознавець, етнограф і економіст, громадський і політичний діяч.

         До 160- річного ювілею письменника була заснована Міжнародна премія імені Івана Франка. У цьому році вручатиметься вшосте. Лауреати Премії отримують грошову винагороду та золотий знак. 27 серпня стане відомо ім’я лауреата Премії - 2021.

Ідея Міжнародної премії імені Івана Франка належить онуку Каменяра Роланду Франко. Він бажав вивести її на рівень Нобелівської, але у галузі україністики та соціально-гуманітарних наук, наблизити українське вчене товариство до світового виміру, вивести українського науковця на міжнародний рівень, підвищити його авторитет, завоювати пошану.

          За 6 років існування на Міжнародну премію ім. Івана Франка претендували 107 науковців і 11 авторських колективів з України, Австрії, Італії, Канади, Великобританії, Німеччини, США, Фінляндії, Іспанії, Грузії, Ізраїлю, Польщі та Сербії. За її здобуття змагаються історики, мовознавці, літературознавці, правники, філологи із провідних університетів світу.

Тематика праць переможців багатогранна: від дослідження витоків української мови до дослідження діяльності окремих постатей; від суспільної географії до розвідки в царині історії дитинства у «старій Україні».

На здобуття Премії в 2021 році було подано 26 наукових робіт. Експертна рада Міжнародної премії імені Івана Франка, до Оргкомітету якої надійшли висновки від 43 вчених з 9 країн світу: Австрії, Італії, Польщі, Словаччини, США, України, ФРН, Хорватії і Чехії завершила роботу.

Члени Експертної ради оцінювали наукові роботи за трьома критеріями: наявність інноваційних та оригінальних підходів у дослідженні; концептуальність, системність та критичність дослідження;  міжнародний контекст і рівень наукового дослідження.

          За результатами оцінювання наукових робіт найвищі бали отримали три праці:

      

        Праці номінантів охоплюють наукові дисципліни: історію, культурологію, рeлiгiєзнавство, сакральну архітектуру, антропологію, літературознавство, книгознавство та славістику.

Немає коментарів:

Дописати коментар