середу, 12 травня 2021 р.

День Європи в Україні

 


Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. Урочисті заходи до свята проводяться щорічно у третю суботу травня згідно з Указом Президента від 19 квітня 2003 року. Цього року День Європи в Україні припадає на 15 травня.

Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

До Дня Європи в Україні працівники ЦДБ оформили книжкову виставку «Цікаві факти про Європу». Книги, представлені на ній, ознайомлять юних читачів із європейськими цінностями, традиціями, культурним надбанням. 

  

                10  цікавих фактів про Євросоюз

1. Представництво Європейської Комісії в Україні з’явилось у Києві майже одразу після проголошення Незалежності – 1993 року.

2. У 2012 році Євросоюз став лауреатом Нобелівської премії миру.

 3. Після виходу у 2020 році Великої Британії, ЄС нараховує 27 країн-учасників.

 4. У ЄС немає власних збройних сил, однак більшість країн-учасниць входять до НАТО.

5. Музика європейського гімну взята з Дев’ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині музичного твору Бетховен поклав на музику «Оду до радості», яку написав 1785 року Фрідріх фон Шиллер. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен. У 1972 році «Ода до радості» стала гімном Ради Європи. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа.

6. ЄС є найбільшим торговим партнером України та її найщедрішим донором.

 7. В Європарламенті на засіданнях можна використовувати 24 офіційні мови ЄС.

  8. Офіційна валюта – євро – використовується у 19 країнах ЄС.

  9. Найпопулярніше місто Європи – Париж, його відвідують найбільше туристів.

  10. Безвізовий режим з ЄС дозволив українцям більше подорожувати. За 2019 рік українці загалом понад 15 млн разів перетнули сухопутний кордон, подорожуючи до країн ЄС, а гості з ЄС — понад 3 млн разів приїздили до України.

Немає коментарів:

Дописати коментар