вівторок, 16 листопада 2021 р.

Єдність у різноманітті: толерантні книжки для дітей

 


У житті зустрічаються дуже різні люди — з іншим (відмінним) кольором шкіри, будовою тіла, особливостями розвитку або люди з інвалідністю. Часто дитина ніяковіє та не знає, як себе поводити. Ще ж важче доводиться тим, хто сам є інакшим.

Толерантність – це єдність у різноманітті.

Пропонуємо книги, на меті яких не просто виховання у дітей толерантності, а, головним чином, допомога у пізнанні світу та себе без негативного ставлення до інакшостей. Простою й образною мовою вони розповідають про різні ситуації і створюють простір для обговорення чутливих тем.

Драчковська, О.  Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама / Оксана Драчковська ; ілюстрації Оксани Драчковської-молодшої. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2019. – 32 с.

Це автобіографічна історія про Оксану і її сина Назара, який не може ходити. Мама Оксана щодня веде боротьбу за краще майбутнє для всіх особливих людей, для Назарка. Казка розповідає діткам, що не всі люди однакові, як не варто здаватися, коли важко, як триматися, коли сил не залишається, і як жити в цьому світі. У казці ж смілива мама зайчика в інвалідному візку створює у лісі інклюзивний простір: нову дорогу, міст, звуковий світлофор. Історія допомагає зрозуміти, як важко людині з інвалідністю жити у світі, призначеному виключно для звичайних людей. І як важливо створювати інклюзивні простори з рівним доступом для всіх людей.

Лівін М. Рікі та дороги / Марк Лівін. –Х. : Віват, 2017. – 144с.

Чотирнадцятилітній Матвій, хлопчик із синдромом Асперґера, втікає до лісу, щоб знайти себе. Прагнучи порозумітися з власним «я», він розповідає про свої почуття, сім’ю, світ, який водночас розбився на друзки, як тарілка. І про неймовірного друга — рудого собаку із чорною лапкою, купою історій і специфічним почуттям гумору. Розповідає про свої вподобання і тривоги. І про те, що рідні можуть помирати двічі… Це важлива і вкрай потрібна книжка про вміння приймати інакшість людей і про любов. Книжка про усвідомлений біль і неусвідомлені страхи, про раз і назавжди визначені правила і про час, коли їх варто порушити.

Степула Н. Петрик і фонтани / Надія Степула. – К. : Основи, 2019. – 32 с.

У Петрика і Матильди є багато спільного, але є й відмінності: у хлопчика аутизм, тому він по-іншому сприймає навколишній світ, повільніше розмовляє та по-іншому проявляє емоції. Познайомившись із ним, Матильда розуміє: «Ми можемо бавитися разом, не так, як я звикла, але так само весело!». Книжка також містить навчальну сторінку: прості й зрозумілі пояснення, що таке аутизм, чому люди з аутизмом поводяться інакше, як дружити з аутичними хлопчиками та дівчатками. Автор переконує: аутизм — це не страшно, не заразно, тим більше – не небезпечно, і не потрібно нікому співчувати.

Бернет Ф. Таємний сад / Френсіс Годґсон Бернет. – К. : Знання, 2018. – 270 с.

  Зворушлива історія дівчинки-сироти Мері, яка змушена переїхати з Індії до Англії. Дівчинці доведеться повністю змінитися, навчитися любити та розуміти інших людей, перетворитися із егоїстичної вередливої капризної особи, що вміє лише наказувати служницям, на добру та чуйну людину, яка вміє слухати та просити, а разом із нею перетворюється увесь навколишній світ, стаються справжні дива та реальні чари.

Немає коментарів:

Дописати коментар