четвер, 25 листопада 2021 р.

День в календарі. КНИГА ДНЯ

 


27 листопада - День пам’яті жертв Голодомору

Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі. Наймасштабнішим за кількістю людських жертв був голодомор 1932-1933 років. Саме його нині називають геноцидом українського народу. Його жертвами в Україні стали, за різними даними, від 3,9 до 7 мільйонів людей.

          До Дня пам’яті жертв Голодомору в бібліотеці  облаштовано виставку-спомин «Запаліть свічку пам'яті», на якій зібрано документи, спомини очевидців, фото, узагальнення істориків, художні книги.



 

КНИГА ДНЯ

 «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Київська область»

В книзі зібрано  і  опрацьовано  майже  40  тисяч  документів  і  свідчень,  які  розкривають  моторошні  картини  найстрахітливішого в історії людства злочину. У виданні представлено документи партійних та радянських органів, тодішніх спецслужб, результати опитувань тисяч очевидців голоду, фотознімки тієї пори, що містять інформацію про причини, перебіг і  наслідки найбільшої трагедії в історії  українського народу. Вони беззаперечно підтверджують, що  лише  на  території  нинішньої  Київщини  внаслідок  організованого  правлячим  комуністичним  режимом  штучного  голодомору  було  знищено  від    284,5  до  510  тис.  українських  хліборобів  та  їхніх    дітей.  З  них  166 тисяч жертв встановлено поіменно. Точну ж цифру померлих від голоду назвати неможливо, бо сліди злочину старанно  замітались протягом шести десятиліть.  

Матеріали, які не увійшли до цього тому, надруковані у двох додатках  під загальною назвою  «Сльоза пекучої  пам’яті»,    де  вміщено  практично  всі  зібрані    на    Київщині  свідчення  очевидців  голоду  та  художні  твори літераторів трьох поколінь про цю національну трагедію.

Видання розраховане  на дослідників Голодомору 1932-1933 років в Україні, зокрема, на Київщині, та усіх, кому не байдужа історія українського народу. 

                         Хто відповість за ту біду,

Що голодом людей косила,

Що в Україні не одну

Убила гордість, пісню, силу?

Не встануть свідки із могил.

Вони й тоді не говорили,

Бо голод їх позбавив сил…

А всюди лиш росли могили…

Встає історія з пітьми,

Словами фактів промовляє

І хоче, щоб судили ми,

Бо заповіт від мертвих має.

Вона бідою, горем вчить,

Щоб не забулось незабутнє,

Бо там, де пам'ять не мовчить,

Там щастям повниться майбутнє.

Наталія Погребняк

Запрошуємо всіх білоцерківцев 27 листопада приєднатися до Всеукраїнської акції «Запали свічку». О 16.00 долучайтесь до загальнонаціональної хвилини мовчання, запаливши у вікні своєї домівки свічку як символ пам’яті та віри у майбутнє.

 


https://www.youtube.com/watch?v=baHXUzq3VPM

Немає коментарів:

Дописати коментар