понеділок, 8 листопада 2021 р.

День «Книги рекордів Гіннеса»

 9 листопада в світі відзначається 

День однієї з найвідоміших книг світу –

 «Книги рекордів Гіннеса».

        Ідея заснування збірки належить Х’ю Біверу. Він хотів створити для відвідувачів ірландських та британських пабів авторитетне джерело, щоб вирішити їх суперечки щодо того чи іншого рекорду. Ідея втілилася у життя завдяки Крісу Чатевею і братам Мак-Уайртерів, які і почали збирати перші рекорди. Вперше знамениту книгу опубліковали у 1955 році на замовлення ірландської броварні «Гіннес».

        Сьогодні ця книга видається практично у 100 країнах світу та перекладається 37 мовами.

Найцікавіші досягнення України та українців, що увійшли до цього бестселеру.

Співоча нація

         Україна у 2012 році встановила рекорд за тривалістю музичного телемарафону національної пісні. Лише українські композиції лунали без перерви на рекламу в прямому ефірі 110 годин. Попередній такий рекорд був встановлений Італією у 2010 році у місті Пезаро – 103 години 9 хвилин 26 секунд.

Найдовше безперервне читання

         Потрапило в Книгу рекордів Гіннесса й найдовше безперервне читання поетичних творів. Протягом 19-ти діб студенти та викладачі Острозької академії читали «Кобзар» Шевченка, а це 11 250 творів. За 456 годин (19 днів) приблизно три тисячі учасників перечитали книгу 45 разів. Таким чином українці побили рекорд, що поставили у Мексиці на 19 годин.

Найпотужніший транспортний літак

         Український Ан-225 «Мрія» – найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. Його створювали для потреб космічної програми, а саме транспортування космічного корабля «Буран». Ця машина з максимальною спорядженою масою 640 тонн є найважчою на планеті. «Мрія» – найбільший у світі літак, що піднявся в повітря більше одного разу. Розмах крил сягає 88 метрів. У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 у Книгу рекордів Гіннесса за його 240 світових рекордів

Енергетика

         У Книгу рекордів Гіннеса занесена шестиреакторна Запорізька атомна електростанція, яка  має найбільшу загальну одиницю виробництва – 6000 МВт. Ця станція найбільша не лише у нашій державі, а і в Європі, третя у світі.

Індивідуальні досягнення

         Українець Олексій Гуцуляк у січні 2013 року пробув під снігом без одягу 1 годину 20 секунд. Відповідно до вимог, товщина шару мала становити 70 сантиметрів, а діаметр снігового шару – 1,5 метра. При цьому 32-річний коломиянин перевершив попередній світовий рекорд 2011 року. Тоді китаєць протримався під снігом 46 хвилин 7 секунд.

 

         До 2014 року титул найвищої людини світу мав саме українець. Зріст звичайного ветеринара з Житомирщини Леоніда Стадника досягав 2 метрів 57 сантиметрів. З 1835-го року українець посів четверте місце серед усіх зафіксованих гігантів світу. Взуття Леонід носив – 62-го розміру, а одяг — 70-го. Все шилося на замовлення.


 

         Український яхтсмен Сергій Найдич без перерви рухався на віндсерфі 71 годину 30 хвилин. Рекорд встановлено в 2003-му, а сертифікат агентства Гіннесса видали 31 березня 2004-го.


 
        65-річний львів’янин Павло Рєзвий на звичайному човні упродовж 61 доби перетнув Атлантичний океан. А потім він переплив ще й Індійський океан лише за 57 днів. Українець став не лише найстаршою людиною, яка відважилась на таку мандрівку, але й найшвидшою. 

 

         Гімнастка Лариса Латиніна з Херсона здобула найбільше олімпійських нагород серед жінок. Підіймалась на п’єдестал рекордні 14 разів, і 9 разів за золотом.


 

         А Сергій Бубка за свою кар’єру встановив аж 35 світових рекордів.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар