пʼятницю, 24 березня 2023 р.

Міжнародний день театру


          27 березня відзначають професійне свято працівники театру, а разом з ними мільйони небайдужих глядачів.

Цей день має свою історію, яка починається з 1961 року. Ініціатор його запровадження – Міжнародний інститут театру при ЮНЕСКО. Свято відзначається щорічно 27 березня, починаючи з 1962 року.

Театральне мистецтво є своєрідним дзеркалом, у якому відображуються характерні особливості життя суспільства, його прагнення. Театр був і залишається могутнім засобом утвердження загальнолюдських цінностей, джерелом високої духовності та натхнення.

Вперше про театр згадується в джерелах, що датовані 497 роком до н.е. В них говориться про проведення свята, присвяченого богу Діонісу. Перша будівля театру з’явилась у Римі в 55 році до н.е., там виконували вірші та невеликі п’єси, переспіви легенд та міфів.

Перший український стаціонарний театр був відкритий у Львові в 1795 році, а через 24 роки з’явилась перша українська п’єса «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського.

Своєрідну духовну атмосферу передають кращі театри світу: напівзруйнований, проте величний Театр Діоніса в Греції; оточений з усіх боків водою, з дахом у формі вітрил, із найбільшим органом Сіднейський оперний театр; лідер за кількістю зіграних на сцені вистав – Віденська опера; храм опери – Королівський оперний театр у Мадриді та багато інших.

       До Міжнародного дня театру працівники ЦДБ оформили виставку-ілюстрацію «Театральна вітальна». Книги, представлені на виставці, розповідають про історію світового та українського театру, етапи його розвитку. Читачі знайдуть тут біографії відомих артистів, які зробили вагомий внесок в театральне мистецтво України, а також драматичні твори від античності до наших часів.

          Шлемо найщиріші вітання з Міжнародним днем театру усім театральним діячам, театрознавцям та людям, чиє життя і робота пов’язані з театральним мистецтвом. Бажаємо натхнення, втілення творчих задумів, нових мистецьких здобутків і перемог!

Немає коментарів:

Дописати коментар