понеділок, 27 березня 2023 р.

Давайте знайомитись: Анні М. Ґ. Шмідт, нідерландська письменниця

  

         Анна Марія Гертруда «Анні» Шмідт (1911-1995) — нідерландська письменниця. Її називають матір'ю голландської театральної пісні та королевою голландської дитячої літератури, високо цінують за її «чудову голландську ідіому» та вважають однією з найвидатніших голландських письменниць. Найвища честь була надана їй посмертно, в 2007 році, коли група нідерландських істориків включила її ім’я в «Канон голландської історії».

          Хоча Шмідт писала вірші, пісні, книги, п'єси, мюзикли, радіо- та телевізійні драми для дорослих, вона найбільше відома завдяки дитячим книгам.

           Анні М. Ґ. Шмідт, перший лауреат Державної премії Нідерландів за найкращу книгу для дітей та юнацтва (1964). Її ім’я ставлять поруч із Туве Янссон і Астрід Ліндґрен.1988 року вона стала лауреатом Золотої медалі ім. Г. К. Андерсена, яку вручила їй сама Астрід Ліндґрен.

Анні М.Г. Шмідт «Віплала»

          Казка про неймовірні пригоди Віплали і звичайної голландської сім’ї. Віплала — маленький чоловічок. Він не гном, він із роду віплал. І звати його так само — Віплала. Віплала вміє чудувати — це щось схоже на чаклування. Але він постійно забуває, як розчудовувати предмети, які він зачудував. Після того, як Віплала зменшив сімейство Бломів, усі вони поринають у пригоду. Чи повернуться вони коли-небудь до своїх справжніх розмірів?

«Ян і Янеке»


 

          Книги розповідають про звичайне життя двох маленьких друзів, Яна і Янеке, які ходять один до одного в гості, граються, видумають собі забавки (і досить часто це рольові ігри, в яких використовуються звичайні предмети, меблі, одяг для чарівних пригод), іноді сваряться, іноді потрапляють у невеличкі халепки. Важливо, що авторка показує становлення дружби від її початку, вказуючи на простоту і щирість між дітьми, давно втрачені дорослими.

Немає коментарів:

Дописати коментар