пʼятницю, 28 липня 2017 р.

28 липня в календарі: це цікаво знати



День Хрещення Київської Русі-України

 Це державне свято було засновано в 2008 році і 
відзначається в контексті національних інтересів України. 
Дата для цього дня була обрана невипадково: 
28 липня християнський світ вшановує пам'ять рівноапостольного великого князя Володимира.
 
Завдяки князю Володимиру Київська Русь у 988 році отримала Хрещення. Повернувшись з Візантії, Володимир хрестив своїх синів, двір і бояр. Священнослужителі, хрещені княжичі та бояри стали першими наставниками, які допомагали киянам розібратися в новій для них християнській релігії.


Після прийняття Хрещення святий великий князь Володимир внутрішньо преобразився, став новою людиною, що її облагодіяв Дух Святий, став прикладом милосердя та співчутливої любові до ближніх. Виконання заповідей Христових і настанов Святої  Церкви стало мірилом життя та поведінки великого князя. 

Піклуючись про бідних, роблячи благодіяння тим, хто цього потребує, даючи притулок подорожнім, пом’якшуючи кару злочинцям, князь Володимир незабаром заслужив всенародну любов. Зріс добробут людей. Вони почали лагідно називати князя «Володимир Красне Сонечко». Це імя і століття потому зберігалося за ним у піснях та билинах.

На виконання християнського обов’язку миротворства святий Володимир припинив військові дії і цілковито віддався турботам про мирне влаштування і розквіт держави. Щоб убезпечити країну від набігів і захистити її  кордони, святий князь Володимир побудував у державі міцні фортеці.

За святого рівноапостольного великого князя Володимира Київська Русь досягла небувалого розквіту, її вплив поширився далеко за межі держави.

Детальніше про Хрещення Київської Русі ви можете прочитати в журналі «Чумацький шлях» №1 за 2015 рік, присвячений 1000-літтю від дня упокоєння князя Воломира Великого.


Немає коментарів:

Дописати коментар