понеділок, 3 липня 2017 р.

День Енциклопедії «Ці книги знають все на світі»



Людина не може знати все, але повинна вміти знайти відповідь на будь-яке запитання. Для цього і створюють книги, які «знають все» – енциклопедії, словники, довідники.

Найкращими путівниками скарбницею людських знань є енциклопедії. Слово «Енциклопедія» грецького походження, в перекладі означає "коло знань”.

Третього липня в центральній бібліотеці для дітей відзначали день народження енциклопедії. Офіційно такого свята немає, але це не привід, щоб його не відзначити.
Бібліотекар Інна Кабула розповіла відвідувачам книгозбірні історію створення книг, що знають все на світі.


Читачі дізналися, що перший том французької «Енциклопедії, або тлумачного словника наук, мистецтв і ремесел», яка складалася з 35-ти томів, 3129 ілюстрацій і 71818 статей, побачив світ 1 липня 1751 року.


Ініціатором створення цієї просвітницької «Енциклопедії» виступив паризький книговидавець А.Бретон. Головним редактором був Дені Дідро. Він витратив на її написання близько 25 років свого життя. Участь в складанні енциклопедії взяли також найвидатніші мислителі Просвітництва: Жан Д'Аламбер, Франсуа Марі Вольтер, Поль Гольбах, Жан-Жак Руссо, Шарль Луї Монтеск'є, Поль Адріан Гельвецій та інші. Вихід в світ першого енциклопедичного видання (1 липня) і вважається днем народження енциклопедії.

Протягом Дня Енциклопедії діти здійснили цікаву мандрівку в чарівну країну запитань та відповідей, яка носить назву «Чомучляндія».

Бібліотекарі презентували універсальні та галузеві енциклопедії, а також велику кількість енциклопедичних видань, адресованих безпосередньо користувачам-дітям: серії «Я пізнаю світ», «Дитяча енциклопедія», «Що? Як? Чому?», «Світ навколо нас», «Сто великих» тощо.
Практичні завдання, виконані учасниками заходу, закріпили отриманні знання. Під час пошуку відповідей на запитання читачі навчилися швидко знаходити інформацію, яка їх цікавить.

Чомучки розділилися на групи.

«Мандрівники» за допомогою географічних енциклопедій відповідали на запитання: Хто із великих мандрівників ходив за три моря? Скільки разів Колумб шукав Індію? Хто був найпершим навколосвітнім мандрівником? 
Який дослідник Півночі відкрив не той полюс, про який мріяв?..


«Історики» відшукували історичні факти: Яка країна під час Другої Світової війни втратила третину населення? На території якої країни жили племена галлів? Острів, що воював за свою незалежність проти Іспанії та США. Край, яким подорожували герої роману Жуля Верна «Діти капітана Гранта»...


 «Дослідники» визначали місцезнаходження чудес світу: Акрополя, Бастилії, Статуї Свободи, Піраміди Хеопса...


«Мовознавці» розтлумачували визначення слів: «словник», «енциклопедія», «довідник».

«Вчена рада» підготувала висновок заходу – «Чим відрізняються між собою словники, довідники та енциклопедії».


 Сподіваємося, що читачі зрозуміли наскільки цінними і необхідними в їхньому житті є енциклопедичні видання.

Немає коментарів:

Дописати коментар