середу, 22 травня 2019 р.

Ювіляр травня


 22 травня - 160 років від дня народження 
Артура Конан Дойла (1859-1930), 
англійського прозаїка, автора детективних творів



Артур Конан Дойл став класиком англійської літератури ще за життя. Сучасники письменника купували його книги з тим самим завзяттям, що й нинішні читачі, тому що яскраві характери, захоплюючий сюжет і легкий стиль затребувані в усі часи.
Літературний талант Артура Конан Дойла однаково блискуче проявився у детективному, пригодницькому та історичному жанрах, чому немало сприяла біографія автора, події і люди, з якими йому довелося зустрітися у житті.

Найпопулярніший цикл оповідань Артура Конан Дойла про Шерлока Холмса писався з перервами протягом усього життя. Характери його героїв Холмса і доктора Ватсона показані настільки яскраво, що здаються реальними. Родзинкою образу детектива стали притаманні йому інтелект, іронія і внутрішня аристократичність, які надали розгадуванню складних загадок особливого лиску.





Сам письменник не вважав книжки про Шерлока Холмса найкращими у своїй літературній спадщині, віддаючи першість історичним творам. У історії Великобританії його цікавили три періоди: Столітня війна, буржуазна революція 17-го століття та війни з Наполеоном. Цим епохам присвячено кілька романів, а також «наполеонівський» цикл про бригадира Жерара. Автор відтворив описуваний період максимально достовірно.
 

Успіхом у читачів користувалися науково-фантастичні повісті «Загублений світ», «Отруєний пояс», «Маракотова безодня», у яких вимисел переважає над реальністю. Але, навіть фантазуючи, письменник прагнув до достовірності. Тому досі льотчики, пролітаючи над Амазонкою, шукають плато, описане у «Загубленому світі».

 Успіхи у літературі сприяли тому, що на початку 20-го століття письменник отримав дворянський титул і право використовувати приставку «сер» до свого імені. 

Немає коментарів:

Дописати коментар