четвер, 4 липня 2019 р.

Сила купальського вогню


День Івана Купала – відмінний привід розважитися і разом з тим згадати історію та давні звичаї.

Насичене й яскраве дійство з нагоди відзначення найколоритнішого літнього свята підготували працівники центральної бібліотеки для дітей для мешканців мікрорайону Леваневського в читальній залі оpen-air.


Свято літнього сонцестояння, свято тепла, буяючої зелені, молодості та кохання прийшло до нас з глибини віків. В цей день люди збиралися біля річки, навколо вогнища і веселилися, щоб прогнати все лихе й недобре, набратися сил перед жнивами, бо вважалося, що вода та вогонь очищають, оздоровлюють людину. Цілющих властивостей набирають у цю ніч й усі лікарські рослини, розцвітає таємнича квітка папороті. Саме про це йшла мова під час народознавчих зустрічей «Сила купальського вогню».


Бібліотекарі розповіли присутнім неймовірну історію – «Легенду про купальську квітку» (за мотивами народного переказу зі збірки Павла Чубинського). Діти також дізналися, що це містичне свято включало велику кількість різноманітних обрядових дійств, пісень, приговорів, прикмет, ворожінь та повір’їв, почули віршовані рядки Петра Перебийноса «Купальська вода», Анастасії Поліщук «Івана Купала», Лани Ніконовой «Ніч на Івана Купала». Зацікавила присутніх і бувальщина Миколи Гоголя «Вечір проти Івана Купала». Юні читайлики ділилися й власними знаннями про святкування Івана Купала.


До програми заходу увійшли традиційні народні обряди: плетіння вінків, прикрашення Марени різнокольоровими стрічками, водіння хороводу «Сонячне коло».


Працівники книгозбірні запропонували дітлахам цікаві розваги: рухливі ігри «Річкова перлина», «Прикріпи стрічки на віночок», «Перестрибни через багаття», літературну вікторину «Купальське свято таїнством багате».


Усі бажаючі мали можливість ознайомитися з книгами народознавчої тематики, що були представлені на літературній викладці «Свято Івана Купала».

  
Відвідувачі читальної зали оpen-air чудово провели свій вільний час, ще раз доторкнулися до давніх українських звичаїв та обрядів. Читачі щиро подякували працівникам дитячої бібліотеки за гарне свято на свіжому повітрі.

Немає коментарів:

Дописати коментар