вівторок, 15 жовтня 2019 р.

Ювіляр жовтня


 16 жовтня –165 років від дня народження 
Оскара Уайльда (1854-1900), 
англійського прозаїка, поета, драматурга


Його називають одним із найдотепніших авторів у світі, а його твори вже давно розібрали на цитати.

Оскар народився 16 жовтня 1854 року в Дубліні, його батько був лікарем-офтальмологом, а мати письменницею і журналісткою. Першу освіту Оскар Уайльд здобув удома. Батьки, чудово освічені, прищепили йому з дитинства любов до книг і мов.
 
З 1864 по 1871 Оскар Уайльд навчався в Королівській школі Портора (поблизу Дубліна), яку закінчив із золотою медаллю. Уайльд був удостоєний Королівської шкільної стипендії для навчання в дублінському Трініті-коледжі (коледжі Св. Трійці).

Ще під час студентства Оскар подорожував по Європі, а також написав кілька творів. За поему «Равенна» отримав Ньюдігейтську премію.

Перший збірник Уайльда «Вірші» був опублікований в 1881 році. У 1888 році вийшла друкована збірка казок «Щасливий принц та інші казки».

У 1890 році був опублікований популярний роман Уайльда «Портрет Доріана Грея».

 
«Хлопчик-зірка та інші казки»
Казки Оскара Вайльда, за словами автора, — «етюди в прозі, для яких з метою надання романтичного звучання обрана форма фантазій». До збірки увійшли твори, які вводять читача в чарівний світ, де все — вигадка і все — правда. Письменник звертається до вічних цінностей — любові, дружби, співчуття, жертовності заради щастя ближніх, людських почуттів та взаємин. Завдяки казковій формі, поетичності оповіді, мальовничості описів, метафоричності складні філософські питання набувають проникливого і виразного звучання. Наведені твори викликають у читача почуття благоговіння перед красою життя, благородних вчинків, високих якостей людської душі і щирий протест проти несправедливостей світу.
«Портрет Доріана Ґрея» — єдиний опублікований роман Оскара Вайльда. Цей твір своєю появою спричинив грандіозний скандал, викликавши суперечливі оцінки сучасників, але водночас зробив автора знаменитим і забезпечив йому місце в пантеоні найвідоміших письменників світу. Поєднавши риси готичного роману, комедії характерів, трактату про взаємовідносини між мистецтвом і мораллю, «Портрет Доріана Ґрея» досі залишається загадкою для читачів і саме тому не втрачає свою актуальність.

Немає коментарів:

Дописати коментар