пʼятницю, 18 жовтня 2019 р.

Ювіляр жовтнч


 18 жовтня – 85 років від дня народження  
Кіра Буличова (1934-2003), 
прозаїка-фантаста, кіносценариста


Ім'я письменника-фантаста Кіра Буличова знайоме навіть тим, хто фантастикою не цікавиться. Це звучне ім'я знають і читачі, і глядачі. Хто не дивився мультфільму «Таємниця третьої планети» або кінофільм «Через терни до зірок», зняті за його сценаріями. Це він придумав і створив місто Великий Гусляр, який чомусь люблять відвідувати прибульці з інших світів.

Приблизно з середини 80-х років не було більш популярного у дітвори персонажа, ніж Аліса Селезньова - героїня дитячого фільму, в основу якого лягли твори Кіра Буличова. Цією дівчинкою захоплювались, її любили, на неї прагнули бути схожим.

Не всі знають, що Кір Буличов - це всього лише псевдонім, під яким ховався від насмішок колег викладач Інституту сходознавства АН СРСР Ігор Всеволодович Можейко. Доктор історичних наук, фахівець з історії Бірми, він побоювався, що, дізнавшись про його захоплення жанром наукової фантастики, начальство звільнить «несерйозного» співробітника.

У 1961 році світ побачило перше оповідання Кіра Буличова «Маунг Джо буде жити», підписане ще справжнім ім'ям автора.

Писати літературу в фантастичному форматі він почав через 4 роки і видавав її тільки під псевдонімом. Повний список творів, створених в жанрі наукової фантастики, величезний. Тільки книг налічується 18 томів. А опублікованих в різний час творів - кілька сотень.

Найбільшою популярністю у читачів користуються цикли про школярку з майбутнього Алісу Селезньову, кумедні замальовки про містечко Великий Гусляр, космічні повісті про доктора Павлиші, романи про спецагента Космофлот Андрія Брюса і фантастичні детективи про співробітницю интергалактичної поліції Корі Орват. Остання, за визнанням автора, - варіант подорослішої Аліси. Тільки тепер дівчина не просто подорожує по інших планетах, а бореться зі злочинцями і розплутує складні загадки, в основному кримінального характеру.

У багатій літературній спадщині автора є місце і казковим сюжетам, і гумористичним історіям, і класичному науковому фентезі, і пригодницьким повістям, і піратам, і середньовічним володарям. У книгах простежується одна особливість: письменника захоплюють не події, а люди. В яких би складних ситуаціях не опинялись персонажі книг, вони залишаються простими і добрими. І це головний моральний урок, який письменник підносить читачам.
 



Немає коментарів:

Дописати коментар