пʼятницю, 9 березня 2018 р.

Шевченківська премія – 2018



У 2018 році Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив лауреатів
 у 5 категоріях.


У 204-ту річницю від дня народження великого Кобзаря президент Петро Порошенко вручив Шевченківську премію восьми лауреатам 2018 року у категоріях література, публіцистика, музичне мистецтво, візуальне мистецтво та кіномистецтво.


Церемонія нагородження відбулася 9 березня у Національному музеї Тараса Шевченка у столиці. Глава держави висловив вдячність членам Шевченківського комітету за роботу, яку вони провели задля визначення претендентів, адже на здобуття високої державної нагороди претендувало майже сімдесят номінантів, і лише восьмеро з них успішно подолали перегони. 

Лауреат премії у категорії «Література» – письменниця та художниця Емма Андієвська (книги Міста-валети, Бездзигарний час, Шухлядні краєвиди, Маратонський біг і Щодення: перископи). Вона живе та працює у Німеччині та США.

Лауреатом у категорії «Публіцистика» став доктор історичних наук, директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, автор книги «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності» Сергій Плохій. «Це фундаментальне наукове дослідження історії України, видане спочатку англійською, а згодом українською мовами, уже отримало високу оцінку і на Заході, і у вітчизняному науковому середовищі.

Лауреатом у категорії «Музичне мистецтво» стала композиторка, член Національної спілки композиторів України Вікторія Польова (хорова симфонія на канонічні тексти Світлі піснеспіви у 15-ти частинах для солістів та мішаного хору а сарреllа).

У номінації «Візуальне мистецтво» переміг художник Павло Марков (проект Paradiso Perduto), художник, член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії, член-кореспондент Академії мистецтв України. Його твори постійно експонуються в престижних галереях світу.

У категорії «Кінематографія» лауреатами стали четверо творців сучасного українського документального кіно, а саме – режисер циклу історико-документальних фільмів, присвячених Революції Гідності, Володимир Тихий і співавтори фільмів: оператори Юрій Грузінов, Ярослав Пілунський і Сергій Стеценко. 

Особам, удостоєним Національної премії, присвоюється звання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка і вручаються Диплом та Почесний знак лауреата. Також до складу премії входить грошова нагорода, яка у порівнянні з 2017 роком не змінилася та склала 240 тис. грн кожному з нагороджених.

Немає коментарів:

Дописати коментар