понеділок, 12 березня 2018 р.

Ювіляр березня



 
13 березня -  105 років від дня народження 
Сергія Михалкова (1913-2009), 
дитячого поета.




Сергій Михалков – талановитий поет з молодим серцем і душею дитини, драматург, письменник.

Історія його життя цікава і повна подій. Він присвятив своє життя створенню дитячих книг, сценаріїв для мультиплікаційних і художніх фільмів. Його вірші, байки, мультфільми напам’ять знають і дорослі, і діти.
Талант до написання віршів у Сергія проявився ще в ранньому дитинстві. Перший вірш він написав у 9 років.

Шкільні роки Михалков провів в П'ятигорську. У 1930 році він закінчив середню школу, але ще за два роки до цього, в 1928 році, в журналі «На підйомі» був опублікований його перший вірш «Дорога».

У 1935—1937 роках Михалков навчався в Літературному інституті імені Горького. У той період були опубліковані дитячі вірші «Три громадяни», «Веселий турист», «Упертий Хома», «Ми з товаришем», «Дядько Степа», «А що у вас?», «Про мімозу», що стали широко відомими.

В 1936 році Михалковим була видана перша книга віршів, і його життя різко змінилося: вірші поета не сходили зі сторінок багатотиражних журналів і газет. Його твори у виконанні Ріни Зеленої і Льва Кассіля звучали по радіо, зі сцен театрів і клубів. У ті ж роки Михалков виступив як драматург і байкар.

В 1962 році виступив автором ідеї, організатором і головним редактором сатиричного кіножурналу «Фітіль».

Михалков відомий також як автор сценаріїв до таких відомих картин як «Велика космічна подорож» (у співавторстві з Валентином Селівановим, за п'єсою Михалкова «Перша трійка, або Рік 2001», 1974), «Три плюс два» (знятий за п'єсою Михалкова «Дикуни», 1962) і «Нові пригоди Кота в Чоботях» (1958).

Книги Михалкова видані різними мовами світу тиражем понад 400 млн примірників і продовжують перевидаватися.

Сергій Михалков працював практично у всіх літературних жанрах: поезія, проза, драматургія, критика, публіцистика, сценарії фільмів і мультфільмів.
Поет став визнаним класиком дитячої поезії. Такі його твори, як «Дядя Стьопа», «Свято неслухняності», «А що у вас?», неодноразово перевидавалися і користуються успіхом і любов'ю авдиторії.

Пропонуємо вам  прочитати твори Сергія Михалкова.


Михалков С.   А що у вас? : вірші та казки / Сергій Михалков. – К. : Школа, 2007. – 159 с. : іл. – (Моя улюблена книжка).








 
Михалков  С. Дядя Стьопа / Сергій Михалков. – К. : Рідна мова, 2008. - 128 с. : іл.

 










Михалков  С.   Оце так вірші! / Сергій Михалков. – К. : Національний Книжковий Проект, 2011. – 159 с. : іл. – (Бібліотечка нашої малечі).

Михалков  С.   Свято неслухняності / Сергій Михалков. – К. : Рідна мова, 2008. – 144 с. : іл. – (Казкові повісті).








Михалков, С.   Улюблені вірші / Сергій  Михалков. – К. : Національний Книжковий Проект, 2011. – 48 с. : іл.









Про мімозу http://казка.укр/mimoza.html





Немає коментарів:

Дописати коментар