понеділок, 19 березня 2018 р.

Німеччина: культура, мова, традиції


Центральна бібліотека для дітей долучилася до відзначення Року німецької мови в Україні.

19 березня читачі різних вікових категорій завітали 
до книгозбірні на День інформації 
"Німеччина: культура, мова, традиції”.


Користувачі ЦДБ із цікавістю переглянули  відеосюжети «Німеччина - знайомство з країною» https://www.youtube.com/watch?v=0IMzzuRB50M, «Німеччина. Берлін» https://www.youtube.com/watch?v=tcy12cNDhFc, з яких дізналися про найбільш цікаві факти, пов'язані з країною, що розташована в центрі Європи, зокрема, про німецьку столицю Берлін.


Головний бібліотекар ЦДБ Антоніна Даценко розповіла присутнім на заходах, що носіями німецької мови є майже 290 мільйонів осіб, що вона користується статусом офіційної у Австрії, Швейцарії, Ліхтенштейні, Люксембурзі, Бельгії та Італії, має дуже великий словниковий запас (5,4 мільйонів слів), є другою за обсягом вивчення в українських школах після англійської мови.

Читачі отримали масу цікавих відомостей про Німеччину, її історію, географію та культуру. З розповіді пані Антоніни діти також дізналися , що німці — книголюби, причому самою «начитаною» верствою населення є молодь віком від 14 до 19 років; що серед німецьких письменників — 10 лауреатів Нобелівської премії в галузі літератури.


В читальній залі обслуговування читачів 5-9 класів відвідувачів зустрічала  виставка-інсталяція «Цікавий світ німецької мови та літератури».  До уваги користувачів представлені видання на допомогу тим, хто бажає вивчити та удосконалити знання німецької, а саме: книги для читання різних рівнів, що містять цікаву інформацію про культуру, звичаї та традиції німецькомовних країн.


Бібліотекар Марія Джура та наші читачки Оксана Джура, що досконало володіє німецькою мовою, й четвертокласниця Каріна Кашуба, запросили користувачів книгозбірні на бібліографічний огляд «До німецьких письменників на гостини», де знайомили їх не тільки із літературою німецьких авторів, але й відкрили їм нові імена сучасних письменників цієї країни.


На літературну подорож «Брати Грімм - найвідоміші казкарі Німеччини» до бібліотеки завітали третьокласники БЗШ №4. Бібліотекар Лариса Олійник ознайомила маленьких читайликів із творчістю братів Грімм, які відомі в світі як збирачі німецьких народних казок, лінгвісти та дослідники своєї національної культури,  засновники наукової германістики та німецької філології. Діти із задоволенням відповідали на запитання вікторини «Сторінками казок німецьких авторів», відгадуючи німецькі казки за початком і казкових героїв за описом.


Семикласники двох шкіл БЗШ №11 та БЗШ №4 із азартом змагалися в інтелектуальній грі «Слабка ланка». Турнір був не тільки цікавим та захопливим, а й пізнавальним і розвиваючим.

Присутні на заході мали змогу познайомились із корисними інтернет-ресурсами, які роблять вивчення німецької цікавим і легким.

Наприкінці зустрічі юні відвідувачі переглянули мультфільм «Бременські музики».

Сайти для вивчення німецької мови:

Еasy-online-german.com  http://www.easy-online-german.com/ – ресурс особливо корисний для тих, хто починає вивчати мову, адже вправи дуже легкі та доступні, базові теми та слова, основи граматики, тексти для читання та відео для розуміння і кращого вивчення мови – все розраховано на тих, то тільки вливається в це німецькомовне середовище.

DW.COM  http://www.dw.com/de/themen/s-9077  – позитивними відмінностями цього ресурсу є те, що матеріал тут поділений на рівні, ті ж на блоки і на уроки. Також ви можете читати світові новини та переглядати відео. Варто тільки трохи часу витратити на те, щоб розібратись в схемі самого сайту.

Вивчення німецької мови онлайн  http://deutschonline.at.ua/  – один з найкращих ресурсів, по-перше, він на українській мові, по-друге, вивчення починається з алфавіту, тобто від основ до більш поглиблених та складних матеріалів, все не виходячи за базовий рівень освоєння німецької мови – для початківців справжня знахідка.

Cornelsen  https://www.cornelsen.de/pluspunkt_deutsch/1.c.2838854.de  – на цьому сайті ви можете безкоштовно завантажити в форматах pdf та doc вправи з німецької мови для вивчення граматики, поповнення словникового запасу та засвоєння вивченого матеріалу. Всі  матеріали зібрані та поділені на три групи складності – обирайте свою та вчіться.

Немає коментарів:

Дописати коментар