пʼятницю, 11 жовтня 2019 р.

Невмирущі традиції героїчного народу



З метою гідного вшанування пам’яті та героїчних вчинків тих, що берегли та захищають кордони нашої держави, відродження національних традицій, національно-патріотичного виховання сучасного покоління у центральній бібліотеці для дітей відбулися заходи до свята Покрови, Дня Українського козацтва та Дня Захисника України.

Одному з найбільш шановних православних свят – Покрові Пресвятої Богородиці, працівники ЦДБ присвятили народознавчу бесіду «Вже стелить шляхом золота Покрова». 

Бібліотекар Ірина Вернидуб кадрами відеофільму «Історія свята Покрови Божої Матері» привернула увагу користувачів до історичних подій далекої Візантійської епохи, з якої походить християнське свято. 


Діти уважно слухали легенду про заступницю українських козаків Богородицю, а з екрану на них дивився особливий, притаманний тільки Україні, образ ікони Покрови Пресвятої Богородиці – Козацької Покрови. На ній Діва Марія простирає свій покров, свій омофор над козаками, над гетьманами, над духовенством, які моляться і з надією звертають до неї свої погляди.

Другокласники БЗШ №11 стали учасниками історичної мандрівки-змагання «Невмирущі традиції героїчного народу», присвяченої Дню Українського козацтва. Школярі разом з бібліотекаркою Ларисою Олійник поринули в минуле України, відправились у віртуальну подорож на Січ, острів Хортицю – осередок козацтва на Дніпрі, ознайомилися з життям запорізьких козаків. Особливо зацікавила маленьких читайликів історія про те, як на Запорізькій Січі молодих хлопців приймали в козаки, про козацький побут і звичаї.


Школярі взяли участь у козацьких розвагах, здолали безліч перешкод, мандруючи «Козацькою стежкою» за сіллю. Діти активно брали участь у вікторині «Ми – майбутні козачата», спортивних змаганнях «А ми, хлопці, славні запорожці». Козачата, щоб довести, що з них вийдуть добрі козаки, дружньо змагалися у конкурсах: «Козацькі прізвища і прізвиська»,«Хліб та вода – козацька їда», «Як козак їсть, так і працює», «Козацькі побрехеньки», «Козацький одяг», «За рідний край – хоч помирай», «Поїзд» тощо. Під час змагань учасники виявили блискучі знання історії доби українського козацтва.


Дню захисника України була присвячена патріотична гра «Батьківщині будь вірний до згину», учасниками якої стали шестикласники БЗШ №4. Завідувачка відділом обслуговування ЦДБ Інна Кабула підготувала змістовну інформаційно-розважальну програму.

На початку заходу «вояки та воячки» розділились на дві команди: «Десант» і «Спецназ», придумали гасла та гучно їх прокричали.


Майбутні захисники весело та завзято змагались, активно брали участь у конкурсах: «Метання гранати», «Подолання небезпечної ділянки по-пластунськи», «Доставка цінних пакетів», «У бій ідуть солдати», «Богатирська сила», «Наряд поза чергою», «Сучасна бойова техніка», які сприяли згуртуванню колективу, розвитку розумових і фізичних здібностей, кмітливості та спритності учнів.




Команди одержали однакову кількість балів. Перемогла дружба. Всі учасники одержали солодкі призи.


Огляд літератури, яка була представлена на книжковій виставці «Слава захисникам України!», допоміг відвідувачам книгозбірні зазирнути до сторінок історії та згадати про українців, які здобували та відстоювали свободу й незалежність Батьківщини, а також познайомитись з героями сьогодення, які нині боронять державу.

Немає коментарів:

Дописати коментар