понеділок, 21 жовтня 2019 р.


 21 жовтня - 65 років від дня народження  
Зірки Мензатюк (1954), 
українського прозаїка, журналістки


Зірка Мензатюк народилася 21 жовтня в селі Мамаївці Кіцманського району Чернівецької області.

Дівчинка почала писати ще в другому класі. Шкільна вчителька дала дітям завдання: написати вдома переказ «Ліс восени». Почавши домашню роботу з переказу, майбутня авторка розповіла про лисячу нору, яку бачила в лісі, про білочку, яка збирала горішки, і про те, як виглядає ліс взимку. Зірці настільки сподобалося  викладати свої історії на папері, що вона написала ще й віршовану «Казку про кицю Мурку і дівчинку Ганну». Однокласники не повірили в те, що другокласниця пише вірші сама. Діти були впевнені, що вірші написав її прадід Олекса, а дівчина видає їх за свої. Але вже за три роки вірші Зірки почали друкувати районна і обласна газети.

По закінченню школи Зірка Мензатюк вступила до Львівського університету імені Івана Франка на факультет журналістики (1972).

1977 року Зірка Мензатюк закінчила університет із червоним дипломом і влаштувалася на роботу кореспондентом. До 1988 року журналістка встигла попрацювати в газетах «Прапор України», «Радянська Україна» і «Вісті з України». 

З 1988 року Зірка Мензатюк займається письменницькою діяльністю. ЇЇ казки друкувалися в журналах «Соняшник», «Барвінок», «Малятко», закордонному журналі «Веселка», який виходив у Словаччині і США.

1990 року видавництвом «Веселка» було випущено першу книгу «Тисяча парасольок», 1993 року – «Арніка», а 1999 року у видавництві «Лелека» світ побачила книга «Мільйон мільйонів сестричок».


1995 року Зірка Мензатюк стає членом Національної Спілки письменників України.
 
Починаючи з 1997 року письменниця веде рубрики «Фортеці України», «Щоденник мандрівника», «Храми України», «Щоб любити» у дитячому журналі «Соняшник».

2006 року вийшли друком «Київські казки», «Таємниця козацької шаблі» та «Казочки-куцохвостики»,  які здобули титул «Книжка року-2006» у номінації «Дитяче свято» і 3-тю премію «Книжковий світ-2006» у номінації «Краща дитяча книга». 


2007 року вийшли «Катрусині скарби» та «Як до жабок говорити». 

 Свої твори Зірка Мензатюк присвячує вічним цінностям українського народу.




 




Немає коментарів:

Дописати коментар