понеділок, 9 листопада 2020 р.

День в календарі

 


День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Офіційним святом цей день став у 1997 році згідно з  Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

В 448 році візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського повелителя Аттіли, на території сучасної України записав слова «мед» і «страва». Це було перше згадування українських слів.

 Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця й починається писемна українська мова. Всесвітню славу принесла праця всього життя Нестора, котрий взяв участь у літописанні Київської Русі й залишив світу неоціненний скарб – «Повість минулих літ».

Сучасна літературна українська мова з'явилася в XVIII столітті. Першим твором, який було написано з її використанням, вважається «Енеїда» Котляревського. Остаточно закріпив українську розмовну мову в літературних творах поет Тарас Шевченко.

Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?». А «Заповіт» Шевченка є літературним твором, який було перекладено на 147 мов народів світу.

Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

До свята працівники ЦДБ оформили книжкову виставку «Звучи, моя чарівна мово!». З книжок ви дізнаєтесь багато цікавих фактів про українську писемність і мову.



 

Щиро вітаємо зі святом!

Пишаймося тим, що маємо таку красиву, милозвучну та багату мову. Шануймо та бережімо її!

Немає коментарів:

Дописати коментар