середу, 25 листопада 2020 р.

Ювіляр листопада

 


           25 листопада –  95 років від дня народження

 Юрія Бедзика (1925 – 2008),

українського письменника

 Юрій Бедзик увійшов в українську літературу в цілому як майстер прози.

25 листопада 1925 року він народився в місті Харків, у сімї відомого в Україні письменника Д. Бедзика. На початку Другої Світової війни був вимушений із родиною евакуюватися до Казахстану. Там, вступивши до військового училища, здобув необхідні знання та до самого завершення бойових дій мужньо захищав Вітчизну. Ще на фронті його бойові заслуги не залишились непоміченими: він не раз отримував від командування медалі та ордени.

У післявоєнний час Ю. Бедзик повернувся до Києва, де навчався в якості студента (а згодом, вже як аспірант та викладач) в університеті за спеціальністю «міжнародні відносини».

Юрій Бедзик  – автор понад 40 книг, сценаріїв і п’єс, поставлених у різних театрах. Він автор романів «Альма-матер», «Полки йдуть на переправу», «Над планетою – Левіафан», «Сильний помсти не жадає», «Кожна хвилина життя», «Довга дорога на Альпи», «Честь мені дорожча», «Розкрилля», «Гіпсова лялька (Голод)», «Остання ніч імператора інків», «Сім таємниць великої війни», «Берлін, 22 червня», «Сильний помсти не жадає», «Любов, президент і парадигма космосу» та інші.



 

Його романи і повісті перекладено англійською, угорською, іспанською, латиською, молдавською, польською, російською, словацькою і французькою мовами.

        Він – лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка та літературної премії ім. Андрія Головка. 





 

Немає коментарів:

Дописати коментар