середу, 4 листопада 2020 р.

День в календарі

 

          Це професійне свято було встановлено в 1993 році за ініціативи працівників Львівської залізниці. День залізничника України був призначений на 4 листопада, оскільки цього дня в 1861 році на територію країни привезли перший потяг з Австро-Угорщини. Він називався «Ярослав».

А ви знаєте, як виникла залізниця та  скільки маленьких, але важливих деталей мають співпасти, щоб потяг міг вийти з точки А та прибути в точку Б без відкладень? Якщо ви не знаєте таких подробиць, відкрийте книгу Мартіна Содомка «Як прокласти залізницю».

 КНИГА ДНЯ – МАРТІН СОДОМКА 

«ЯК ПРОКЛАСТИ ЗАЛІЗНИЦЮ».

Чеський письменник та ілюстратор Мартін Содомка запрошує здійснити віртуальну подорож у ті часи, коли тільки починали прокладати залізні дороги та коли тільки з'являлись перші поїзди.

                         

Автор переносить читача у технологічне ХІХ століття – час парових машин. Країна не вказується, але вгадується австрійська імперія.

І судячи з усього – молодий цісар Франц-Йосиф  дуже хоче модернізувати свою імперію в ногу з часом. Тому і ставить перед своїми міністрами амбітне завдання – побудувати залізницю і все що вимагається до неї.

 За наказом короля три місцеві приватні компанії беруть участь у змаганнях з виготовлення найкращого парового локомотиву. Читачі пройдуть весь шлях з однією із компаній  та її молодим і амбітним інженером  Максом, який щойно отримав диплом. Він починає з самого початку і поринає в процес винаходження парового двигуна, розробки маршрутів, викупу земельних ділянок необхідних для обігу потягів, будівництва залізничних станцій. Плюс питання безпеки і аварій, які неминучі на дослідному етапі.

 Все це герої проходять, і в результаті імперія отримує новий поштовх для розвитку, завдяки перевагам, які надає зручність користування залізничним транспортом.

Автор пропонує основи фізики, що приводять локомотиви в рух, а також проходиться по основним правилам, сигналам та знакам залізниці.

           Одним словом, книга - справжній скарб як для допитливих діток старших 7 років, так і для їх батьків. Лише ілюстрації викликають нестримний захват, адже вони допомагають читачеві розібратися в нелегкій науці прокладання залізничних шляхів.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар