пʼятницю, 13 листопада 2020 р.

Ювіляр листопада

«Рік Європи в Україні»  

 13 листопада – 170 років від дня народження  
Роберта Луїса Стівенсона (1850 – 1894), 
британського письменника шотландського походження

 Роберт Льюїс Стівенсон – майстер історико-пригодницького роману, поет та мандрівник. Найяскравіший представник англійського неоромантизму, напряму у мистецтві, пануючому у Європі на межі XIX—XX ст. Вплинув на ціле покоління митців, зокрема на творчість Ґрем Ґріна, Джерома К. Джерома, Мері Шелі та багатьох інших майстрів у цій галузі.

Людина-легенда, яка й зі своєї біографії зуміла створити захопливу історію. У пошуках надзвичайного у житті, героя в звичайній людині, писав про подорожі та пригоди, сповнені таємниць і випробувань. Світову славу здобув завдяки роману «Острів скарбів» (1883), що став класикою ще за життя свого автора. «Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда» (1886) теж отримала приголомшливий успіх серед читачів різних країн і часів.

Через хворобу письменник був змушений залишити рідну Шотландію й оселитися на Самоа в Тихому океані, де теж став національним героєм. Самоанці обожнювали «білого вождя-оповідача» та самотужки збудували Дорогу подяки до його будинку.

«Острів скарбів» – найвідоміший пригодницький роман письменника про пошуки скарбів, захованих на далекому острові піратами. Головний герой та оповідач, юний Джим Гокінс, після низки несподіваних пригод вирушає разом із друзями до таємничого Острова Скарбів. Експедицію організовано, здається, бездоганно: чудовий корабель, достатньо харчів та питної води, багато зброї й віддана команда моряків. Ніхто не підозрює, що частина команди прагне сама заволодіти коштовностями й позбутися чесних людей – сквайра Трелоні, доктора Лівсі, капітана Смоллета й самого Джима, яким доведеться виявити неабияку мужність, винахідливість і людяність, щоб не стати жертвами підступних і жадібних піратів.


Романи «Викрадений» та «Катріона» занурять поціновувачів нетлінної художньої прози у неймовірний світ пригод головного героя Девіда Балфура. Події розгортаються у Шотландії середини XVIII століття. Втрапивши у захопливу історію з багатьма невідомими, сміливий молодий чоловік опиняється в чужій країні. У товаристві нових друзів-утікачів він не тільки вчиться виживанню за будь-яких умов, але пізнає життя разом із відчайдушною вродливицею Катріоною...

Роберт Льюїс Стівенсон – автор історичних романів «Чорна стріла», «Принц Отто», », «Корабельна катастрофа», «Володар Баллантре», психологічних повістей тощо.




 


Немає коментарів:

Дописати коментар