середу, 11 листопада 2020 р.

День в календарі

11 листопада відзначається Всесвітній день оригамі. 

Він заснований 1980 року Японською асоціацією оригамі.

Оригамі — мистецтво складання паперу. Класичне оригамі — це фігурка з квадратного аркуша особливого паперу «васі», складена без допомоги ножиць чи інших допоміжних інструментів.

 


Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схеми геометричних згинів і складок.

Мистецтво складання фігурок із паперу з’явилося у Стародавньому Китаї, адже саме там було винайдено папір. Але розвинулося оригамі в Японії. Спочатку це була забавка переважно для дітей, доки Йосідзава Акіра не додав нові технології, такі як мокре складання та система зображення отримання фігур, що отримала назву система Йосідзави-Рендлета.

Оригінальну японську назву запровадила у вжиток американка Ліліан Опергеймер. Саме вона стала популяризаторкою цього мистецтва на Заході в 60-х роках ХХ століття. Завдяки її захопленню оригамі поширилося світом. У Японії це оцінили й не залишилися в боргу: в день народження Ліліан, 24 жовтня, розпочинаються Національні тижні оригамі, останнім днем яких і є День оригамі, 11 листопада, який невдовзі став Міжнародним.

День оригамі пов'язаний з важливою історичною подією – закінченням Першої світової війни. Це сталося об 11-й годині 11 листопада 1918 року. Символом цього дня став японський паперовий журавлик. А чотири цифри «1», що входять до цієї дати, позначають чотири сторони квадрата, з яких складаються традиційні фігурки.

 Журавлик – перша модель, на якій навчаються оригамі. Згідно з повір'ям, зібравши «тисячу журавликів», можна домогтися здійснення заповітного бажання.


Маленьким читайликам пропонуємо віршовану книжку Оксани Лущевської «Тигрик-оригамі» про пригоди паперового Тигрика. А ще в книжці є схеми оригамі та відрізні аркуші, щоби кожен охочий міг скласти власного Тигрика та бавитися з ним досхочу.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар