понеділок, 16 листопада 2020 р.

Фіналісти Книги року ВВС-2020

 ВВС News Україна оприлюднила Короткі списки літературної премії Дитяча Книга року ВВС-2020, яка проводиться у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). 


  До короткого списку у номінації «Дитяча Книга року BBC – 2020» увійшли такі твори:

 

Іван Андрусяк. Морськосвинський детектив. - Харків: Віват, 2020

Коли стаються таємничі злочини, усі тварини з довколишніх будинків, та навіть ті, що живуть на вулиці, неодмінно звертаються до морського свина — детектива Жерара. Однак він знаний ласун, тож береться за справи тільки за умови смачненького гонорару. Разом із Жераром ви дізнаєтеся, хто поцупив котячий сніданок, з’ясуєте геть усе про невідоме страшидло, яке лякає добрих тварин, будете досліджувати темні закапелки й боротися зі страхами, а найголовніше — навчитися миттю ловити зловмисників, застосовуючи дедукцію й логіку.

Іван Андрусяк:
«Із «Морськосвинським детективом» ви можете весело провести час зі своїм малюком, познайомитися з кумедними персонажами: мухами Це-Це і То-То, парочкою закоханих хом’яків Васею-і-Валерою та Валерою-і-Васею, збитошними котами Тимком і Степаном, грізними пацючими родинами Монтенків та Копиленків, павучихою Нелею і, звісно, морським свином Жераром, який розслідує страшенно кримінальні справи і за свої послуги бере величе-е-езний гонорар, бажано капустою. Порозгадуєте детективні сюжети – і, можливо, впізнаєте знайомі ситуації, а в героях – своїх друзів, родичів, сусідів, а може, й самих себе».

Кирило Безкоровайний. Моя подруга з темної матерії. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2020

Чи знаєте ви, як народжуються зірки і з чого складається темна матерія, яку досі вважають однією з найбільших таємниць у Всесвіті? Ці запитання варті дискусії, якщо ви з родини астрофізиків, як і головний герой, а ще маєте вдома справжнісінький телескоп. І тоді зовсім не складно уявити, що ваша кімната — відкритий космос. Але ви в ній не один, бо раптом нізвідки з’являється дивовижна дівчина, яка запевняє, що вона… з темної матерії. На вас чекають цікаві подорожі.

Кирило Безкоровайний: «Варто прочитати, аби зрозуміти безмежність Всесвіту і те, що усе в ньому пов'язано між собою. Цю книжку варто прочитати, аби запалити в собі іскру допитливості і жагу до знань. Врешті, її треба прочитати, аби нагадати собі про цінність справжньої дружби і чесність, як її фундамент».

 

Олеся Кешеля-Ісак. Непосидючка, який любив бігати. - Київ: Yakaboo Publishing, 2020

Тео не вміє сидіти на місці. Його невгамовний вогник повсякчас примушує хлопчика рухатися: перебігати з кутка в куток, перевертатися, стрибати...Але найдужче Тео любить бігати! Точнісінько, як його мама, для якої біг – це не просто спорт, а невід'ємна частина життя... Це ніжна й весела історія про біг, любов, дружбу і підтримку, про пізнання себе та навколишнього світу. Художня оповідь доповнена цікавими пізнавальними вставками.

Олеся Кешеля-Ісак:
«Разом з вашими дітьми вам просто неодмінно потрібно прочитати мою книгу, якщо:

1. У дитинстві вам казали: «Не бігай! Сядь! Посидь спокійно на місці!». Але ви не розуміли, чому вам цього зовсім не хочеться.

2. У вас є дитина, якій весь час хочеться сказати: «Не бігай! Сядь! Посидь спокійно на місці!». Але їй (чи йому) цього зовсім не хочеться.

3. Ви хочете дізнатися, як заохотити вашу дитину бігати, не сидіти спокійно на місці, розвивати її природне бажання рухатися.

4. Ви і ваша дитина хотіли б більше дізнатися про захоплення бігом, про те, що їдять і що п’ють справжні чемпіони.

 5. Мою книжку треба прочитати, бо вона написана від щирого серця. І хто її прочитає — сміливо може вважати себе чемпіоном, адже точно отримає золоту медаль. І вона теж є у книжці».

Мирослав Лаюк. Ківі Ківі. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2020

Ківі народився в неволі, бо раніше птахолови упіймали його батьків у Новій Зеландії — на їхній батьківщині. І хоч Ківі — птах, та літати він не може. Але це не перешкоджає втекти йому із зоопарку. Адже в нього міцні ноги, і він надзвичайно прудкий. Життя на свободі може бути і веселим, і небезпечним. Ківі — перспективний футболіст, один із найкращих у команді птахів. Але чи вдасться йому з друзями перемогти в матчі команду щурів?

Мирослав Лаюк: «Можливо, ви теж відчували себе Ківі. Одягнувши курточку «неправильного» кольору, не здавши гроші на дорогу екскурсію, не відтиснувшись на перекладині достатню кількість разів, говорячи українською в російськомовному середовищі, просто замовчавши на приниження. Ківі «не такий, як всі». Ми знаємо, що «з не такими, як всі» роблять у школі, на дитмайданчику й так далі. Знайдеться якийсь фазан чи куріпка, які тицьнуть пальцем, посміються з ваших родичів, знайдуться щурі й чихуахуа, які висміють ваш смартфон і штовхнуть під час лінійки. Ківі хоче дружити або принаймні мати чесні стосунки з іншими, отримувати те, що заслужив, не більше, вірити в себе і вміти довіряти, любити й бути любленим».

Уляна Чуба. Мед і Паштет - фантастичні вітрогони. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-Га, 2020

Кролик Паштет і ведмедик Мед — сердечні приятелі. Паштет — вправний кухар, який має чутливе до краси серце, а Мед — вдячний гурман, що носить за плечима рюкзак із сімейними реліквіями. На мотоциклі Хумасі друзяки мандрують світом — Франція, Карпати, пів­острів Зелених... Попереду в них — безліч пригод — іноді кумедних, а часом і жаскеньких. Стривайте, ось уже знову затарахкотів мотоцикл... Гайда за ними, за цими невгомонними вітрогонами, про яких так чудесно написала талановита молода письменниця Уляна Чуба.

Уляна Чуба: «Чому цю книжку треба читати? Тому що вона дуже весела! Розповідь про Меда і Паштета сповнена пригод і неочікуваних поворотів сюжету. У ній чимало доброго гумору, зокрема, гри слів. А також багато любові – до мандрів і до природи».

Немає коментарів:

Дописати коментар