понеділок, 2 листопада 2015 р.

ЮВІЛЯР ЛИСТОПАДА

5 листопада виповнюється 100 років від дня народження Анатолія Мефодійовича Хорунжого (1915-1991) - українського письменника, прозаїка.


А. М. Хорунжий народився в селі Маломихайлівка Покровського району Дніпропетровської області. Працював арматурником на заводі, згодом співробітничав у районній газеті. 
Закінчив інститут журналістики в Харкові (1938). 

Свої перші оповідання та нариси надрукував у фронтових газетах в роки німецько-радянської війни. У армійській газеті «Крила перемоги» друкувалася з продовженням його повість «Вітрам назустріч». Перша опублікована книга Хорунжого - «Буковинські розповіді» («Буковинські оповідання», 1949).

Творчий доробок прозаїка чималий. Автор кількох книг нарисів, оповідань, повістей: «На цілинних землях» (1954), «Незавершений політ» (1958), «Місто над нами» (1962), «Чорна бурка», «Три верби» (1964), «Освітлений зорями» (1967), «Вечірня дорога», «Останній», «Незабутні весни», «Дужчий за океан» (1978), «Супрун» (1980) та інші. У співавторстві з М. Девятаєвим написав документальну повість «Втеча з острова Узедом» (1969).

Головна тема повістей і оповідань А. Хорунжого - героїзм і мужність радянських льотчиків в роки минулої війни і в мирні дні. В основі більшості його творів лежать справжні події та факти. Автор передає сувору атмосферу грізних днів війни, пише про справжню силу бойової дружби, товариство, красу подвигу в ім'я Вітчизни.

У літературному записи А. Хорунжого побачили світ спогади прославлених повітряних асів: А. Покришкіна - «Небо війни», В. Лавриненкова - «Повернення в небо», В. Єфремова - «Ескадрильї летять за обрій».




Немає коментарів:

Дописати коментар