вівторок, 3 листопада 2015 р.

Українські дитячі книжки, про які знає увесь світ



Романишин Р., Лесів А. Війна, що змінила Рондо / Романа Романишин, Андрій Лесів. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 38 с.
Книга увійшла до щорічного каталогу книжкових рекомендацій в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки – 2015».
Книга «Війна, що змінила Рондо» розповідає історію міста Рондо, в якому живуть тендітні та вразливі створіння. Головними персонажами є троє друзів – Данко, Зірка та Фабіян. У мирне місто одного дня приходить війна. Лихо завжди приходить зненацька, війни ніхто ніколи не знав і тим паче не чекав, проте вона прийшла і торкнулася кожного мешканця Рондо. Це книга про те, що перемогти у війні можна лише згуртувавшись, а справжнім героєм може стати кожен. Проте, навіть коли війна закінчується, вона назавжди залишає по собі сліди.

Прохасько Т., Прохасько М. Хто зробить сніг / Тарас Прохасько, Мар’яна Прохасько. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 72 с.
Дитяча книжка від подружжя Мар’яни і Тараса Прохаськів "Хто зробить сніг" щойно по виході зібрала всі можливі українські нагороди в царині дитячої книжки ("Дитяча книга року ВВС", "ЛітАкцент року") й відтак потрапила до "Білих круків".
"Хто зробить сніг" – повість про життя великої кротячої родини, вічні цінності, любов, взаємодопомогу й відкритість до світу. Мудрість тут проста і ненав’язлива: велика і дружна родина, де всі одне одного люблять, живуть мирно і приймають у свій затишний світ усіх нужденних. Що важливо - автори мимохідь розповідають читачам про розподіл обов’язків у родині: мама тут не обмежена "традиційною" роллю домогосподарки, дозволяє собі й на контрабасі грати, й іноземні мови вчити, і на батуті стрибати; тато в цей час бавить дітей.

Прохасько Т., Прохасько М. Куди зникло море / Тарас Прохасько, Мар’яна Прохасько. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2014. – 
88 с.
Велика кротяча родина зібралася в далекі краї – туди, де тепло і росте виноград, з якого на зиму можна заготувати багато поживних родзинок. Удома, в Буковому лісі, залишилися тільки Муркавка, Повз і Мартіна. Але дітям не лячно самим, бо ж у них є друзі – бобреня Загата, білки Жужіка та Ержіка, – з якими кожен день сповнений несподіванок і пригод. Тим паче, що до Букового лісу завітала знаменита співачка Соня Садова, а разом із нею – справжня детективна історія…
Довідка:  
міжнародний каталог «Білі круки» (The White Ravens) – це перелік найкращих дитячих книжок світу, який виходить щорічно з 1996 року. З книг, які надходять до Міжнародної Молодіжної Бібліотеки в Мюнхені (International Youth Library, IYL), фахівці обирають найкращі видання і формують ТОП-перелік. Серед критеріїв оцінки книг - літературний стиль і дизайн, універсальність теми, новаторські художні рішення. Каталог «Білі круки» вважають одним із ключових орієнтирів у світі дитячої та підліткової літератури, який визначає світові тенденції для критиків, видавців, продавців книг.


Цього року каталог «Білі круки» зібрав 200 найменувань книг 36 мовами з 55 країн світу. Огляд усіх 200 видань доступний на сайті www.ijb.de. 

Немає коментарів:

Дописати коментар